Nedelja, 09.04.2006.

09:41

Janša: Oko Merkatora lični interesi

Slovenački premijer Janez Janša ocenio da se u "slučaju Merkator" radi o ličnim, a ne o nacionalnim interesima.

Izvor: B92

Default images

Janez Janša se juče, u Novom Mestu na savetovanju svoje stranke, po prvi put oglasio povodom "slučaja Merkator", koji je i dalje prva vest u Sloveniji. Prodaju deonica Merkatora Janša je ocenio kao špekulaciju, koja nema nikakve veze sa nacionalnim interesima. On kaže da je zanimljivo da su galamu napravili upravo oni koji su kasnije savetovali investicioni fond koji je dao ponudu.

"A onda su sami prodavali sopstvene deonice, tako da nije teško utvrditi gde je tu bio interes. Sigurno se nije radilo o nacionalnom, nego o ličnom interesu i to onih, koji raspolažu novcem, koji su izvukli iz tog preduzeća", rekao je Janša i dodao da niko ne može od plate za nekoliko godina da zaradi 16 miliona evra. Slovenački premijer je time direktno aludirao na bivšeg predsednika uprave Merkatora, Zorana Jankovića, koji je i sam nedavno potvrdio da je upravo on savetovao britanski fond Altima, registrovan na Kajmanskim ostrvima, da da ponudu za otkup 24,99 odsto deonica Merkatora. Zoran Janković je juče svoje deonice i deonice svojih sinova prodao fondu Altima, zaradivši tako oko 16,8 miliona evra.

"Sigurno se radi o povezanoj priči. Radi se o vezama među onima koji su nekada bili na vlasti, a danas su u opoziciji i bivšom upravom Merkatora. Ja se nadam da se radi samo o političkim vezama, a ne i o nekim interesima kapitala. Te veze su danas dovele do toga da upravo oni koji su nekada nacionalni interes kačili na svoju zastavu, sada prodaju deonice najboljih slovenačkih preduzeća fondovima sa Kajmanskih ostrva, koji imaju blago rečeno dosta nedefinisano vlasništvo", izjavio je Janez Janša.On je rekao da su ti isti upravo u ime zakozvane zaštite nacionalnih interesa nekada osnivali forume, aludirajući na Forum 21, koji je osnovao bivši slovenački predsednik Milan Kučan i u kome se, pored drugih privrednika, nalazi i Zoran Janković.
Janša je dodao da, u slučaju Merkatora, ne očekuje da dođe do nekih velikih potresa, kao i da se u velikoj meri radi o spekulacijama koje veštački, raznim medijskim izjavama i pisanjima podstiču vlasnici deonica. "Podstiču ih zato da postignu što bolji rezultat i iz toga izvuku ličnu korist. A ko će biti vlasnik to ih, suprotno onome što su nekada tvrdili, očito uopšte ne zanima", rekao je slovenački premijer.

Što se tiče optužbi opozicije da je prilikom prošlogodišnje prodaje državnog dela deonica Itrabenzu i Laškom došlo do oštete državne imovine, što sada navodno dokazuje i cena deonica, koje su tada prodate za 158 evra, a sada koštaju 187 evra, slovenački premijer kaže da je moguće da su špekulacije u vezi sa cenom planirano napravljene, upravo sa motivom da se dokaže prethodna tvrdnja. "To je naravno smešno. Tada, kada su oba paradržavna fonda prodavala svoje delove vlasništva različitim pravnim subjektima, govorilo se je da su oštetili državu, jer nisu zahtevali premiju za preuzimanje i da se je radilo o preuzimanju preduzeća. Sada ti isti govore da se sada pojavljuje ponuda za preuzimanje preduzeća. To je nelogično, jer preuzeto preduzeće niko neće probati da još jednom preuzima", izjavio je Janez Janša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: