Železnica CG: Mašinovođa kriv

Podgorica -- Istraga o uzrocima teške železničke nesreće kod Bioča biće sveobuhvatna i trajaće nekoliko meseci.

Izvor: B92
Podeli

To je izjavio je istražni sudija Zoran Radović i dodao da se istraga neće završiti samo na utvrđivanju eventualnih propusta mašinoviđe Slobodana Drobnjaka. Rukovodstvo Železnica Crne Gore optužilo je medije da neprofesionalno izveštavanje o uzroku nesreće. S druge strane, nevladine organizacije nude pravnu pomoć mašinovođi na koga se, kako ocenjuju, svalila sva krivica za nesreću.

Zbog pisanja medija koji su otvorili pitanje odgovornosti rukovodstva Zeljeznice Crne Gore, predsednik borda direktora u ostavci Ranko Medenica, optužio je medije za neprofesionalno izveštavanje o železničkoj nesreći kod Bioča i ocenio da na osnovu njihovih informacija više niko ne bi trebalo da putuje vozom.

Medenica je takođe kritikovao i istražnog sudiju Zorana Radovića koji, kako je rekao, nije dozvolio stručnjacima da blagovremeno saniraju kontaktnu mrežu. Istovremeno, mediji su objavili informaciju da je voz na realciji Podgorica-Bar saobraćao sa napuklim točkom, što je takođe moglo da dovede do iskakanja voza. O tom događaju železnica se nije izjašnjavala.

Inače, nevladina organizacija Grupa za promjene optužila je kompaniju Željeznice Crne Gore da pokušavaju da prebace objektivnu odgovornost za nesreću u Bioču na mašinovođu Slobodana Drobnjaka i ponudila mu besplatnu pravnu pomoć.

U tim koji će braniti mašinovođu uključio se i poznati podgorički advokat Goran Rodić koji je rekao da je njegov motiv to što je železnica mimo suda ekspresno utvrdila krivicu mašinovođe: " Svakodnevnim ponavljanjem presude koju su oni donijeli, žele da utiču na crnogorsku javnost i sudske organe u Crnoj Gori. U praksi najčešće ovakvo ponašanje prestavlja pokušaj izbjegavanja ogovornosti i njenog prebacivanja na drugog"

Zdravstveno stanje 12 pacijenata u Kliničkom centru u Podgorici koji su povređeni je nepromenjeno. Jedna je osoba u kritičnom stanju, a kako je najavljeno iz železnice saobraćaj sa Srbijom će biti uspostavljen nakon 22 sata.

46. žrtva

U Kliničko-bolničkom centru  u Podgorici je preminula Slobodanka Joksimović (1948), povredjena u teškoj železničkoj nesreći kod Bioča, čime se broj poginulih u toj nesreći povećao na 46.

Najmoderniji voz - star 20 godina

Elektromotorni putnički voz, koji se u ponedeljak survao i odneo 44 života, bio je najnovije i najmodernije šinsko vozilo koje krstari srpsko-crnogorskim prugama, jer se u poslednjih dvadesetak godina ništa nije kupovalo, izjavio je za Vijesti Dragan Jevtović, generalni direktor zrenjaninskog Šinvoza, firme koja je u julu prošle godine remontovala ovaj voz.

Jevtović je rekao da su takvi vozovi kupovani osamdesetih godina prošlog veka i da u Srbiji i Crnoj Gori saobraća mnogo vozila tog tipa, približno iste starosti, navodeći da je vek upotrebe tih vozova i znatno duži od dvadesetak godina.

Jevtović nije želeo da spekuliše o razlozima koji su doveli do nesreće kod Bioča, do zvaničnog izveštaja istražnih organa: "U julu prošle godine obavili smo remont voza, u skladu sa svim propisima i zahtevima. Popravka je trajala oko pet meseci. Sve smo kvalitetno opravili i proverili, i naša firma stoji iza toga. Ako bude potrebe, izdaćemo saopštenje nakon zvaničnog izveštaja o uzrocima tragedije".

On je odbio da komentariše i tvrdnje preživelih putnika da je voz ostao "bez zraka", odnosno kočnica, te da nisu funkcionisale ni ručne kočnice u vagonima: "Bolje je da ne pričamo o tome, jer 99 odsto ljudi nema predstavu na koji način voz koči. Radi se o veoma specifičnim instrumentima", rekao je Jevtović, kao i da se zbog nepoznavanja sistema u medijima plasiraju teze da je voz ostao bez kočnica zbog pada napona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.