Uhapšen zamenik direktora Mobtela

Zamenik generalnog direktora Mobtela Bogoljub Lazić uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 24.01.2006.

08:58

Default images

Beta iz izvora bliskih policiji saznaje i da je Laziću određen pritvor od 48 sati. Lazić je bio zamenik ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića, a mediji su ga optuživali da je u to vreme bio u sukobu interesa jer je bio zaposlen u Mobtelu kao zamenik generalnog direktora dok je obavljao funkciju u Vladi.

Lazić je u Ilićevom ministarstvu bio zadužen za resor telekomunikacija, a zanimljivo da je bio i član Vladine grupe za utvrđivanje vlasničkog odnosa u Mobtelu, odnosno direktno je odlučivao o tome koliko država ima vlasništva u Mobtelu. Kako je pisao list Danas u aprilu 2004, kada je Vladina komisija obrazovana, Lazić je svojevremeno došao iz Zagreba gde je završio Elektrotehnički fakultet i, prema nezvaničnim informacijama, radio u Državnoj bezbednosti. Po dolasku u Beograd, jedno vreme je bio direktir telekomunikacionog centra PTT-a, odakle je smenjen kada je manjinski paker akcija kupio OTE, a na njegovo mesto je došao Italijan. Lazić je zatim postao i zamenik stečajnog upravnika Mobtela.

Predstavnike PTT-a, što znači i države u Mobtelu, postavlja Upravni odbor PTT-a. Ovo telo, kao i direktori tog javnog preduzeća, zaduženi su da kontrolišu rad svojih predstavnika u Mobtelu.

Jedan od bivših predsednika Upravnog odbora PTT-a, aktuelni predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je za agenciju Beta da je afera Mobtel – stara afera, koju ni jedna Vlada od sada nije uspela da je reši: "90 odsto podataka koje imamo imali smo akda je država prvi put povela istragu o poslavanju Mobtela. Akcija države će imati smisla ukoliko sve kompanije koje su bile pod sumnjom budu proverene i ukoliko budemo u stanju konačno da podvučeno crtu ispod poslovanja različitih kompanija u vreme Slobodana Miloševića."

Prijava protiv bivšeg izvršnog direktora Parežanina

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je protiv bivšeg izvršnog direktora Mobtela Vidomira Parežanina podneta krivična prijava zbog sumnje da je oštetio kompaniju za više od 37 miliona evra. MUP navodi se da Parežanin trenutno nije dostupan organima gonjenja i da se za njim traga.

Dodaje se da je protiv Parežanina podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja oštetivši Mobtel za više od 37 miliona evra u periodu od 25. aprila 2000. do 2. jula 2002. godine.

Do sada su podnete krivične prijave protiv bivšeg generalnog direktora Sretena Karića i Olge Žilović i bivša tri prinudna upravnika Mobtela - Branislava Anđelića, Tatjane Rakas i Dušana Đorđevića zbog sumnje da su oštetili kompaniju za više od 820 miliona dinara.

Bubalo: Privatizacija Mobtela putem tendera

Ministar za privredu i privatizaciju Predrag Bubalo u intervjuu za najnovije izdanje časopisa Kord je rekao da će Vlada Srbije sačekati da joj savetnik za telekomunikacije, koji će uskoro biti imenovan, predloži kako da privatizuje Mobtel.

"Vlada će dakle sigurno sačekati da savetnik proceni vrednost mobilne telefonije i da kaže šta i kojim redosledom treba raditi. Ono što je najlošije je da država bude involvirana u oba operatera", rekao je Bubalo. Međutim, budući da će pitanje vlasništva u Mobtelu biti rešeno paralaleno sa izborom savetnika, "privatizacija Mobtela će biti izvedena jasno i transparentno putem tendera".

Bubalo je rekao da će se procedura poštovati po cenu postizanja manje cene za Mobtel: "Ako se do sada čekalo deset godina da se reši slučaj Mobtel, čekaćemo još malo, da se procedura valjano završi, da se izabere savetnik, da se izvrši dokapitalizacija i da arbitraža u Cirihu da svoje mišljenje. Neće se čekati samo sa rasvetljavanjem krivičnih dela, ako se utvrdi, i to naglašavam, ako se utvrdi, jer ništa ne želim da prejudiciram, da ih ima", rekao je Bubalo.

Što se prodaje tiče, Bubalo je rekao da Vlada nije Karić pa da udeo u Mobtelu prodaje nekim Rusima ili Martinu Šlafu: "Prvo moramo da utvrdimo šta prodajemo i čime raspolažemo, bez obzira na to što je prodaja za godinu dana možda manje unosna, nego da Mobtel prodajemo sada". On je rekao da je po pesimističkoj proceni vrednost Mobtela oko 700 miliona evra, a vrednost Mobilne telefonije Srbije oko milijardu evra.

Jandl: Interesi Austrijanaca u Mobtelu biće zaštićeni

Austrijski ambasador u SCG Gerhard Jandl izrazio je uverenje da će Vlada Srbije zaštiti interese austrijskih investitora, koji su od Bogoljuba Karića kupili deo u Mobtelu, i da oni neće pretrpeti finansijsku štetu.

"Vrlo smo optimistični jer smo čuli neke jako pozitivne izjave sa srpske strane", rekao je Jandl, kao i da bi do kraja ove sedmice u Beogradu mogla da se sastane radna grupa za Mobtel.

On nije želeo da precizira kako i koliko bi pregovori radne grupe u kojoj će biti austrijski i srpski ministri mogli da potraju, jer su "poverljivi".

On nije mogao da potvrdi da li će se novi austrijski vlasnici Mobtela nadmetati za dodelu licence za mobilnog operatera u Srbiji. "Mogu samo da kažem da je Martin Šlaf, koji je na čelu konzorcijuma koji je kupio deo Mobtela, i u tom pogledu optimističan", kazao je Jandl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: