I OEBS i tužilaštvo o Skupštini

Misija OEBS-a u SCG saopštava da je zabrinuta zbog razvoja situacije u Skupštini Srbije.

Izvor: B92, Beta

Petak, 02.12.2005.

13:07

Default images

Nakon niza optužbi izrečenih u parlamentu - i izvan njega - oko toga ko i na koji način oduzima mandate i nudi mito predstavnicima zakonodavne vlasti, misija OEBS-a i zvanično je potvrdila da prikuplja informacije o dešavanjima u Skupštini Srbije. Istovremeno, krivične prijave zbog oduzimanja mandata poslanicima G17 plus, danas je podnela Demokratska stranka.

Parlament nije obavešten da su poslanici dali iskaze MUP-u

Predrag Marković je u petak uveče izjavio da parlament nije dobio nikakvo zvanično obaveštenje da je nekoliko poslanika dalo iskaz policiji. Reč je o eventualnim iskazima o tome da im je lider Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić navodno nudio novac kako bi napustili svoje stranke. Predsednik Skupštine Srbije je kazao da su to medijske informacije i da očekuje da i on i Skupština budu zvanično obavešteni kada se postigne rezultat i dobiju odgovori u toj istrazi.

Šef poslaničke grupe G17 Plus Miloljub Albijanić izjavio je u petak uveče da bi, ako su te informacije tačne, odgovorni trebalo da idu u zatvor. "Očekujem da sud završi posao, ako je toga bilo - da se čovek uhapsi i smesti u zatvor", rekao je Albijanić.

Krivične prijave

Krivične prijave protiv predsednika parlamenta Predraga Markovića, sekretara Marka Danilovića, predsednika Administrativnog odbora Tomislava Nikolića, njegovog zamenika Petra Cvetkovića i šefa pisarnice Zorice Šimić, demokrate podnose zbog oduzimanja mandata poslanicima G17 Plus Sovraniju Čonjagiću i Vesni Lalić.

Potpredsednik DS-a Dušan Petrović pozvao je Tužilaštvo da bude ažurnije u ovom procesu i kazni odgovorne koji su omogućili nezakonito oduzimanje mandata: "Radi se o krivičnom delu u kojem je svakako učestvovalo više lica, svako od njih se nadam da će biti dostupno državnim organima. Očekujem da se predsednik Narodne skupštine, kao i Tomislav Nikolić i Petar Cvetković koji su poslanici, neće pozvati na imunitet, nego da će dajući iskaz tužilaštvu omogućiti građanima Srbije da budu utvrđene sve činjenice koje su bitne za uklanjanje sumnje u kršenje ustava i zakona".

Jedan od onih na čiju adresu je upućena krivična prijava, šef radikala Tomislav Nikolić, kaže za B92 da prvi put čuje da opoziciona DS podnosi prijave zbog oduzimanja mandata vladajuće partije G17 plus: "Kažem vam, da sam mogao da prisustvujem toj sednici prisustvovao bih i glasao bih da ostavke budu uvažene, ali ja sam tog dana bio na vrhu planine, gde mi je rođen otac i tamo sam zaista kopao neke izvore sa seljacima".

Advokat bivših poslanika G17 Plus Vladimir Terzić, međutim, kaže da njegovi klijenti neće podnositi krivične prijave protiv svih mogućih izvršilaca krivičnog dela, već će sačekati da OEBS završi započeti posao oko prikupljanja informacija vezanih za dešavanja u parlamentu: "Prema tome ćemo se određivati u ponedeljak ili najkasnije u utorak, odnosno pokrenućemo krivične postupke podnošenja krivičnih prijava protiv vrlo konkretnih lica, protiv onoga za koga mi budemo osnovano sumnjali da je izvršio neko od ovih krivičnih dela koja su u opticaju".

U međuvremenu, OEBS je saopštio da je zabrinut "brojem događaja, vezanih za Skupštinu Srbije, koji mogu da oslabe poverenje u kredibilitet te institucije”. Portparol OEBS-a Matijas Eik izjavio je za B92 da je ta organizacija zainteresovana za dešavanja u republičkom parlamentu, ali samo na nivou prikupljanja informacija: "Misija OEBS-a nikada nije radila takvu vrstu istrage, jer je to istraga koju treba prvenstveno da rade institucije u Srbiji. Ono što mi možemo da radimo je da dođemo do što više informacija o tekućim događanjima. Razgovarali smo sa mnogo različitih ljudi u parlamentu i to je ono što mi radimo - samo prikupljamo informacije".

Bivši poslanici stranke G17 plus Sovranije Čonjagić i Vesna Lalić pokrenuće postupak za vraćanje mandata koje im je Skupština Srbije oduzela aktiviranjem njihovih blanko-ostavki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: