Poslanici tuže, OEBS zainteresovan

B92 saznaje da se OEBS zainteresovao za slučaj dva poslanika G17 Plus, kojima je oduzet mandat u Skupštini.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2005.

17:59

Default images

Istovremeno, bivši poslanici stranke G17 plus Sovranije Čonjagić i Vesna Lalić pokreću postupak za vraćanje mandata. Njima je Skupština Srbije oduzela mandate aktiviranjem njihovih blanko-ostavki, a pokrenuće postupak pred najvišim sudskim institucijama kako bi im mandati bili vraćeni. Oni najavljuju i podnošenje krivične prijave protiv svih koji su direktno odgovorni za tu odluku.

U istragu se umešao i OEBS. Kako B92 nezvanično saznaje, predstavnici OEBS-a pokrenuli su nezvaničnu istragu posle razgovora s bivšim poslanicima G17 plus. U Skupštini je za B92 nezvanično potvrđeno da su predstavnici OEBS-a bili u Parlamentu. Izvor B92 tvrdi da je ta poseta usledila posle razgovora koji su bivši članovi G17 plus Sovranije Čonjagić i Vesna Lalić imali sa šefom OEBS-a u SCG Mauricijom Masarijem. U OEBS-u ipak podsećaju da oni imaju samo savetodavnu funkciju.

Prema tvrdnjama bivših poslanika, procedura oduzimanja mandata bila je nezakonita jer su oni povukli blanko-ostavke i o tome obavestili sve nadležne skupštinske organe pre nego što je Administrativni odbor te ostavke aktivirao.

Advokat bivših poslanika Vladimir Terzić najavio je pokretanje postupka pred Ustavnim sudom i Vrhovnim sudom Srbije i pred Ustavnim sudom Srbije i Crne Gore radi osporavanja odluke Skupštine Srbije o oduzimanju mandata. Terzić je najavio i podnošenje krivične prijave protiv svih koji su umešani u slučaj.

Marković uvređen

Predsednik Skupštine Predrag Marković bio je uvređen pitanjem da li je učestvovao u falsifikovanju ostavki svojih, sada već bivših, partijskih kolega. "Razumem da vi to možete da izgovorite, ali apsurdno je zamisliti da predsednik Parlamenta falsifikuje ma šta jer, kao što znate, opis predsednikovog posla nije da on može bilo šta da falsifikuje. Drugo, zašto bi predsednik Parlamenta nešto falsifikovao, ne razumem, a treće, da li je ikada iko tako nešto ozbiljno izgovorio. Koliko ja znam, nije", kaže Marković.

Kada je reč o najavama da će policija ispitati i neke poslanike u okviru istrage o korupciji u Skupštini, koju je naložilo Okružno tužilaštvo, Terzić kaže da njegovi klijenti nisu pozvani u policiju na razgovor, ali da će se pozivu odazvati ako ga dobiju. Terzić je član stranke G17 plus i nada se da to neće biti problem za stranku demokratske provinijencije.

Tadić: Ako je bilo obmane, potrebna je kazna

Predsednik Srbije Tadić kaže da mu je predsednik Vlade Srbije Vojislav
Koštunica rekao da su, prema viđenju stranaka vladajuće koalicije, dva poslanička mandata Demokratskoj stranci (poslanika iz Sandžaka) oduzeta po zakonu.

Komentarišući aferu navodne kupovine poslanika uoči glasanja o Budžetu za 2006. godinu, Tadić je rekao da, ukoliko se uspostavi da podmićivanja poslanika nije bilo, moraju da odgovaraju oni koji su obmanjivali javnost.

"Osporavanje i obaranje vlade moraju biti izvedeni na zakonit način. Sve što je u okviru zakona je i dozvoljeno u politici", kazao je Tadić za NIN i rekao da nije, u dosluhu sa liderom Pokreta snaga Srbije Bogoljubom Karićem, pokušao da kupi poslanike.

"Građanima je muka"

Afera o oduzimanju mandata i mnoge druge afere koje se svakodnevno pokreću u Srbiji uzrok su velikog nepoverenja građana u institucije, kaže Zoran Stojiljković iz CESID-a.

"Postoji jasno opredeljenje građana Srbije u odnosu 6:1 u korist direktnog izbora čoveka umesto izbora sa liste jer im se smučila igračka koja ne može biti pravno rešena, da li je mandat kod poslanika ili je kod stranke, da li je sada stvar pravne procedure ili moralnosti i integriteta u toj priči. Tim sporovima dobija samo opcija koja naizgled ima čiste ruke, koja je izvan toga. A svi znamo koja je to opcija", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: