Davinić:Mladić uslov za Partnerstvo

Ministar odbrane SCG: NATO vrlo povoljno ocenio reformu odbrane, SCG bi u roku od par meseci mogla u Partnerstvo za mir.

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2005.

15:14

Default images

Uslov je, rekao je Prvoslav Davinić u Briselu, da optuženi Ratko Mladić prethodno bude izručen Haškom sudu. Posle sastanka s čelnicima NATO-a, Davinić je rekao da je druga varijanta da vlasti u Beogradu pruže verodostojne dokaze da se Mladić ne nalazi na teritoriji Srbije i Crne Gore.

"Oni koji su optuženi moraju da odgovaraju i, ako se odbrane, tim bolje. Ako se ne odbrane, onda ćemo znati da su pojedinci odgovorni, a ne cela nacija", ukazao je ministar odbrane SCG. Davinić je rekao da će taj uslov pune saradnje s Hagom biti poštovan.

On je naveo da o nekom ubrzanom ulasku SCG u Partnerstvo za mir nije bilo reči na sastanku s ambasadorima u Savetu NATO-a i generalnim sekretarom, Japom de Hopom Sheferom. Davinić kaže da su čelnici NATO-a veoma zadovoljni zbog reformi odbrane u SCG i naveo da je Shefer prihvatio poziv da brzo poseti Srbiju i Crnu Goru, a da su takvu želju istakli i ambasadori više zemalja članica Atlantskog saveza.

Na pitanje čime je NATO bio posebno zadovoljni kad je u pitanju reforma odbrane SCG i da li je bilo pitanja o reformi službi bezbednosti, imajući u vidu i ocene u Studiji o izvodljivosti da tu i dalje deluju ostaci Miloševićevog režima, Davinić je uzvratio da se pohvale odnose na uspostavljenje civilnog, parlamentarnog nadzora nad oružanim snagama, kao i za preustrojstvo generalštaba oružanih snaga SCG u čisto vojnu strukturu.

Davinić je rekao da je izvršena "dosta snažna reforma", čak i personalna, i da je sada SCG  u drugoj fazi reorganizacije obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi u vojsci, koje će biti organizovane na moderan način". "A samim tim što smo uspostavili civilnu kontrolu od strane Vrhovnog saveta odbrane, parlamenta i preko ministra, mi smo uklonili mogućnost da te službe rade na način koji nije u skladu sa interesima zemlje ", rekao je Davinić.

Davinić je u razgovoru sa Sheferom izneo i neke konkretne zahteve SCG kad je u pitanju obaveza Kfora da osigura bezbednost na Kosovu, ali i da se ukine vazdušna zona bezbednosti na području Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: