MILOSEVIC PONOVO SEF SOCIJALISTA

Izvor: B92

Subota, 25.11.2000.

23:53

Default images
Slobodan Milosevic je u subotu ogromnom vecinom glasova delegata 5. vanrednog Kongresa Socijalisticke partije Srbije ponovo izabran za predsednika SPS-a. Na Kongresu je izabran i Glavni odbor partije u koji je uslo svih 307 predlozenih kandidata. Skup socijalista u Sava centru trajao je do ranih jutarnjih casova.

Kako javlja Radio B92, komentarisuci znacaj ovog kongresa, prvog od osnivanja SPS-a da se partija ne nalazi na vlasti, izabrani clan Glavnog odbora i sef kosovskih socijalista Zivorad Igic je rekao da je na njemu "iznad svega manifestovano jedinstvo koje se tice ocuvanja i jacanja partije". On je rekao da se govorilo "veoma otvoreno o tome da smo mi sada opozicija", i ocenio da je "vreme i da nesto naucimo sada, neki put je i dobro da partija bude u opoziciji, jer to pokazuje ko je za tu partiju, ko nije, ko je napusta i ko odlazi..."

Pored Igica u Glavni odbor su izmedju ostalih usli gotovo svi vidjeni socijalisti, kao sto su Milan Milutinovic, Mirko Marjanovic, Ivica Dacic ili Bata Zivojinovic. Zanimljivo je da se na spisku kandidata medjutim nisu nasla imena poput Gorice Gajevic, oba Dragana Tomica, Vlajka Stojiljkovica i Urosa Suvakovica. Govoreci o njima, Zivorad Igic je rekao da ce oni nastaviti rad u partiji, dok je za Dragana Tomica, direktora Jugopetrola, rekao da se vise ne javlja u SPS.

Kongres SPSa bio je inace, izuzev za nekolicinu probranih medija, striktno zatvoren za javnost. Novinari su udaljeni u odvojeni deo Sava centra i sve informacije su dobijali posredno od pojedinih delegata koji su izlazili u setnju. Neki od njih su nam rekli da na Kongresu uopste nije bilo disonantnih tonova, neki da je bilo kritike radikala, ali ne i JUL-a. Drugi pak da je kritikovan i JUL. Niko, medjutim, nije rekao da se cula teza rec o radu SPS-a i Slobodana MIlosevica. Podvlaceci da je za Milosevica glasalo gotovo 90 odsto delegata, Zivorad Igic rekao je novinarima da je on, prilikom ulaska u salu docekan "isto onako kao sto je docekivan i ranije - uz ustajanje, uz aplauze, ito i kada je proglasen za predsednika, tako da je morao da kaze 'sedite ljudi'".

Sam Milosevic, bar koliko je nas izvestac u jednom trenutku mogao da vidi, tokom pauza se kroz deo Sava centra u kom su se nalazili iskljucivo delegati Kongresa setao okruzen brojnim telohraniteljima na celu sa generalom Sentom Milenkovicem. Dok je prolazio, delegati su zurno ustajali iz fotelja pozdravljajuci ga u stavu “mirno”.

U uvodnom referatu, Milosevic je ocenio da je "nesposobnost patriotskog bloka da sacuva jedinstvo samo delom posledica slabosti SPS-a, a u vecoj meri to je posledica preteranih zahteva radikala". On je novu vlast u zemlji okarakterisao kao "placenicku" i "izdajnicku", optuzene za ratne zlocine proglasio je "nacionalnim herojima", a Haski sud "novim Gestapoom". Prema njegovoj oceni, 5. oktobra izvrsen je puc, a u clanstvu SPS-a posle izbornog poraza je "doslo do traumaticnog reagovanja". Prvi nalet, po njemu, je prosao i "takve reakcije su okoncane". Milosevic je porucio da za clanovima rukovodstva koji su napustili SPS ne treba zaliti. Oni su "koristoljubive kukavice koje su bile u partiji samo zato sto je bila na vlasti".

Milosevic je rekao da se protiv Srbije i Savezne Republike Jugoslavije sada "rat vodi novcem", jer se "deli veliki novac da bi se pristalo na gubitak nezavisnosti, odvajanje Crne Gore, Kosova, Vojvodine, ponizenje srpskog naroda." Prema njegovim recima, SPS je glavni cilj napada medija koji su, "zahvaljujuci novcu, u rukama stranih obavestajnih sluzbi". "Neprijateljima nase drzave prioritetan zadatak je rasulo u redovima SPS", ocenio je Milosevic.Prvi covek socijalista zakljucio je da stranka treba i dalje da bude privrzena,kako se izrazio, slobodi, nezavisnosti, ekonomskom prosperitetu i povezivanju sa svetom.

Inace, atmosfera koja je vladala oko Sava centra nimalo nije podsecala ne prethodne Kongrese SPS-a. Nigde nije bilo policije, saobracaj nije zaustavljen, nije bilo ni navodno spontano okupljenih gradjana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

16 h

Podeli: