KOSTUNICIN GOVOR U ZAGREBU

Izvor: B92

Petak, 24.11.2000.

18:16

Default images
Kosmet je svakako najveci evropski problem koji bi mogao da aktivira mnoga druga naizgled uspavana zarista i trebalo bi ga resavati doslednim provodjenjem Rezolucije 1244, naglasio je predsednik SR Jugoslavije Vojislav Kostunica u obracanju ucesnicima samita lidera EU i zapadnog Balkana u Zagrebu. Jugoslovenski predsednik je rekao da EU i drzave Evrope treba sustinski da doprinesu sto doslednijem sprovodjenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, "jer bez provodjenja te rezolucije do poslednje zapete, nece biti mira ni na Kosovu, ni na Balkanu, ni u Evropi". Kostunica je konstatovao da je Rezolucija 1244 do sada bila "mrtvo slovo na papiru", s obzirom da njen glavni politicki cilj - odrzanje multietnickog karaktera pokrajine i bezbednosti za sve njene gradjane - nije postignut, posto na Kosovu jos "vlada teror neobuzdanih politickih apetita i progon jednog starosedelackog naroda, nasilje se svaki cas rasplamsava, prelazeci kosovsku medju i sireci se na jug uze Srbije". "Pitanje Kosmeta bice lakse resavano u okruzenju u kojem su odnosi regulisani i definisani", istakao je predsednik SRJ i ocenio da su drzave naslednice bivse Jugoslavije danas nadomak trajnog mira. On je ukazao da dogadjanja na Kosmetu upozoravaju da "stara balkanska prica nasilja i etnickog ciscenja jos nije zavrsena", prenose mediji, a javlja SRNA. Prema njegovim recima, Jugoslavija i ostale zemlje regiona "ne treba da cekaju resavanje tog problema da bi onda uspostavile ili ucvrstile medjusobnu saradnju". "I sam taj problem ce se lakse resavati u okruzenju u kome su odnosi regulisani i definisani, uz maksimalno medjusobno uvazavanje i postovanje suvereniteta i nacionalnog integriteta i sve ostalo sto dolikuje civilizovanim odnosima medju drzavama", rekao je jugoslovenski predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: