OLBRAJTOVA ZELI SUSRET, KOSTUNICA IZBEGAVA

Izvor: B92

Petak, 24.11.2000.

16:56

Default images
Ni tri dana pred polazak u Evropu, od predstavnika Stejt dipartmenta Ricarda Baucera ne moze se cuti nista vise od onoga sto se ovde vrti jos od ponedeljka: "Drzavni sekretar Olbrajt zelela bi da se sretne sa predsednikom Kostunicom, ukoliko za to bude bilo vremena tokom njihovog vrlo kratkog boravka u Becu". Prevedeno sa diplomatskog na razumljiviji jezik, ta izjava govori da ce se u ponedeljak, na ministarskom sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Becu, za velikim okruglim stolom naci i drzavni sekretar SAD i predsednik SRJ, ali da to jos ne znaci da ce, pre ili posle tog skupa, doci i do njihovog neposrednog susreta. Kako prenosi agencija SENSE, iz Vasingtona su proteklih dana otisli signali da bi americka strana zelela taj susret, imajuci u vidu podrsku koja se pruza novoj garnituri u Beogradu - kao i cinjenicu da se Kostunica u ova dva postziborna meseca sreo vec sa svim glavnim igracima sa velike medjunarodne scene, osim sa liderima SAD. Ali, iz Beograda jos nema zvanicnog reagovanja na tu inicijativu, osim indikativnog nagovestaja da ce Vojislav Kostunica boraviti u ponedeljak veoma kratko u Becu, u okviru ucesca na sastanku OEBS gde ce, pored ostalog, potpisati i sporazum o ponovnom ukljucivanju Jugoslavije u ovu organizaciju 55 drzava Evrope i Severne Amerike.

"Medlin K. Olbrajt zelela bi da se sretne sa novim liderom Jugoslavije, Vojislavom Kostunicom, koji je ispunio jednu od njenjih najvecih ambicija uklanjajuci sa vlasti Slobodana Milosevica. Ali, nije jasno da li on zeli sa njom da se sretne", pise tim povodom Njujork Tajms, uz najavu da ce Kostunica - imajuci u vidu tekuci dramaticni preokret u Srbiji - biti "zvezda" predstojeceg ministarskog sastanka u Becu. "Jednostavno, mnogi obicni Srbi vide Olbrajtovu kao olicenje sveg zla koje im je doslo iz sveta u poslednjoj decenije, sa kulminacijom u vidu vazdusnih udara NATO, tokom rata na Kosovu". Prema "Njujork tajmsu", becko slikanje sa Kostunicom predstavljalo bi za Medlin Olbrajt krunu njene visegodisnje borbe za Srbiju bez Milosevica, ali bi ta ista fotografija i te kako mogla da naskodi jugoslovenskom predsedniku u daljim politickim borbama koje ga ocekuju kod kuce. Osim toga, kako zakljucuje vodeci americki list, u situaciji kad albanski ekstremisti obnavljaju napade na Srbe u Pristini i na jugu Srbije, tesko je ocekivati da bi Kostunica mogao prihvatiti susret sa drzavnim sekretarom SAD, koje ogromna vecina Srba i dalje vidi kao glavne saveznike kosovskih Albanaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: