Poginulo šest Izraelaca

Šest Izraelaca je poginulo u napadu u centralnom delu pojasa Gaze, saopštila je izraelska vojska.

Izvor: Beta

Petak, 14.01.2005.

11:29

Default images

Palestinci su u četvrtak uveče aktivirali bombu na prelazu "Karni", na granici između Izraela i pojasa Gaze, a zatim ušli u kontrolni punkt, saopštila je vojska. Tri Palestinca su poginula u razmeni vatre koja je usledila.

Abas osudio napad, Izrael zatvorio sve prelaze ka Gazi

Izraelski vojnici u Gazi Izvor: BBC
Novi predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas osudio je anas napad na prelazu Karni u centralnom delu pojasa Gaze. "Ta operacija i ona u kojoj je prošle sedmice izraelska vojska ubila devet Palestinaca, uopšte ne doprinose mirovnom procesu", rekao je Abas novinarima u Ramali po izlasku iz džamije gde je prisustvovao velikoj molitvi petkom.

Islamski radikalni pokret Hamas saopštio je da napad u Karni nije bio "poruka" novoizabranom šefu Palestinske uprave, već "akt samoodbrane od eskalacije izraelskog nasilja". Više radikalnih palestinskih pokreta preuzelo je odgovornost za napad u Karni.

Izraelsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su svi granični prelazi između Izraela i Pojasa Gaze do daljnjeg zatvoreni.

Evropska unija osudila je najnoviji samoubilački napad u pojasu Gaze i pozvala novo palestinsko rukovodstvo da spreči dalje nasilje. "Predsedavajući EU poziva palestinske vlasti da učine sve što mogu kako bi se sprečilo ponavljanje sličih zlodela u budućnosti", navodi se u saopštenju EU i dodaje da je "izuzetno važno da se napadi i nasilje zaustave".

"Napad se dogodio u vreme kada je postojala realna nada za ponovno pokretanje političkih procesa", navodi se u saopštenju vlade Luksemburga koja je predsedavajući EU. U saopštenju se pozivaju sve strane na uzdržanost i da "obezbede da slična zlodela ne saboritaju pokušaje stvaranja pravog i dugotrajnog mira".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: