Koliko vredi vojni kvadrat

Vojska SCG i Ministarstvo odbrane mogli bi biti oštećeni za više miliona evra.

Izvor: B92

Subota, 11.12.2004.

21:29

Default images

Ukoliko se ispostavi da je vrednost imovine sa kojom država ulazi u posao sa "Meridijan hausom", veća od vrednosti izgradnje 400 već započetih stanova, ukupne površine 45.000 kvadrata, koje bi ova teksaška firma trebala da završi, vojska i Ministrastvo odbrane mogli bi biti oštećeni za više miliona evra.

Međutim, ugovor koji su 4. novembra potpisali Prvoslav Davinić, Vladan Živulović i predstavnik američke firme Geri Kliri, već predviđa da, ako vrednost izgradnje stanova bude veća od vrednosti zgrade, razliku plati Ministarstvo odbrane. U intervjuu beogradskom dnevniku "Blic" od 5. novembra ove godine, na direktno postavljeno pitanje kolika je vrednost zgrade u Katanićevoj 15, direktor Fonda za reformu vojske Vladan Živulović, odgovara da ona nije precizirana, ali je dodao da pretpostavlja da je reč o 35 do 40 miliona evra. U razgovoru za B92, Živulović međutim, nije bio raspoložen da procenjuje vrednost zgrade koja je predmet ugovora sa američkom firmom, ali tvrdi da je ona svakako manja od vrednosti stanova koji treba da se izgrade. "Meni je kao laiku nelogično da 400 novih stanova budu jeftiniji od zgrade. Ovde je 45.000 kvadrata, a 'VTI' imao oko 9.000 kvadrata. E sad, da li tih 9.000 vredi više od 45.000 na Bežanijskoj kosi, to sad to ostavljamo profesionalcima da vide", rekao je Živulović.

Međutim, u ugovoru, koji je Ministarstvo odbrane potpisalo sa "Meridijan houmsom", ne govori se o devet, već o tačno 20.481 kvadrata, zgradi u Katanićevoj 15 i Ulici Bore Stankovića 1-3. Kaća Lazarević, vlasnica jedne od najstarijih agencija za promet nekretnina "Alka", kaže da se tržišna vrednost kvadratnog metra poslovnog prostora u Beogradu kod, Hrama Sv. Save, kreće oko 1.500 evra po kvadratu. Ona, međutim, dodaje da bi zgrada "VTI" na javnoj licitaciji mogla da dostigne daleko veću vrednost jer za nekretnine tog tipa već duže vreme vlada veliko interesovanje. "Podsetiću, kada je vojska prodavala svoje lokale u strogom centru grada, bilo je ogromno interesovanje, ali na javnoj licitaciji. Zato je jako čudno da se ovo radi na ovakav način, jer je to jako interesantno svima koji kupuju u Beogradu, mislim da je moglo da se uzme više para", kaže ona.

Vladan Živulović nije hteo da ulazi u procene koliko bi koštala izgradnja 400 stanova na Bežanijskoj Kosi, ali tvrdi da procene o 300 evra po kvadratu ne stoje. On demantuje da su plaćene naknade za građevinsko zemljište i druge obaveze, što će, kako kaže, takođe ući u vrednost stanova koje "Meridian houms" treba da izgradi. Prema njegovim rečima, tek kad se završi procena, znaće se koliko zaista košta izgradnja tih stanova: "U ovom trenutku, mi ne znamo koliko to košta, 'BDO' svakog dana treba da izađe sa procenom i mi treba da sednemo sa američkim partnerima i vidimo da li oni prihvataju vrednost 'VTI-a', da li prihvataju cenu izgradnje. Kada to budemo dogovorili, sledeća faza je pravi ugovor, jer ovaj ugovor nema osnovni erlemenat – cenu."

Ipak, ugovor je u postojećem obliku, dobio saglasnost vojnog pravobranioca Milane Rakić, koja je u međuvremenu postala generalni sekretar Ministarstva odbrane. Ali, čak i u slučaju da se ispostavi da je ugovor štetan za državu, civilni pravobranilac ne bi bio u mogućnosti da reaguje. "Ne može, jer nije utvrđena imovina države Srbije. Zašto? Jer država Srbija nije uknjižila tu imovinu u evidenciju državne imovine Srbije. Država Crna Gora to isto tako nije uradila. Napravljen je, na svim stranama, jedan pravni vakum i to je bogom dano za zloupotrebe", kaže savetnik predsednika Skupštine Crne Gore general Blagoje Grahovac.

Minsitar odbrane SCG Prvoslav Davinić, pre dva dana, izjavio je da je odluka o "Meridijan houmsu" doneta na bazi najbolje ponude. Nije poznato, međutim, koje su druge ponude postojale, jer ovaj posao nije zaključen posle tendera ili licitacije, već direktnim ugovaranjem. U ugovoru sa "Meridijan houmsom", takođe se navodi da će ugovorne strane prihvatiti procenu vrednosti "BDO BC Eksela", kao i to da je ona konačna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: