Parlament traži nove izbore

Ukrajinski parlament založio se za poništavanje drugog kruga predsedničkih izbora i traži nove 12. decembra.

Izvor: B92

Subota, 27.11.2004.

12:11

Default images

Zajedničkom Rezolucijom, poslanici Skupštine Ukrajine izrazili su nepoverenje Centralnoj izbornoj komisiji, većinom glasova, i zatražili njeno raspuštanje. Time je parlament, u suštini, ispunio zahteve opozicije. Naime, parlament je od predsednika Leonida Kučme, zatražio da raspusti CIK do 1. decembra i da do tog roka, nakon konsultacija sa poslanicima, predloži nove članove komisije.

Parlament je, takođe, odlučio da se osnuje specijalna komisija koja će pripremiti projekat izmene Ustava, kojim bi došlo do preraspodele nadležnosti između predsednika, premijera i parlamenta. Izmene Ustava trebalo bi da budu predložene parlamentu od 1. do 3. decembra. Prethodno, međutim, tekst izmena zakona treba da potpiše najmanje 300 poslnika, koliko je neophodno za usvajanje izmena. Odlučeno je i da se osnuje privremena komisija koja će istražiti kršenja izbornih zakona i na koji način su ustanovljeni rezultati izbora, prema kojim je pobedio premijer Viktor Janukovič.

Novi izbori jedino su rešenje krize, nastale nakon drugog kruča izbora, rekao je ministar spoljnih poslova Holandije Ben Bot. Prema rečima Bota, ukrajinski parlament će morati da izglasa novi zakon koji će omogućiti sadašnjem predsedniku Ukrajine da raspiše nove izbore.

Hiljade pristalica opozicionog kandidata Viktora Juščenka, pratilo je preko zvučnika, postavljenog ispred zgrade parlamenta, direktan prenos sednice tokom koje su poslanici izneli mnoge nepravilnosti na drugi krug predsedničkih izbora održanih 22. novembra.

Istovremeno, više od 3.000 građana Odese okupilo se ispred zgrade Skupštine i usvojilo Rezoluciju kojom se zahteva da se njihova regija odvoji od Ukrajine, ukoliko prozapadno orijentisani kandidat, Juščenko, preuzme vlast u Kijevu. U tekstu Rezolucije se traži i organizovanje Skupštine predstavnika svih regija, sa juga i istoka zemlje, kako bi se raspravljalo o osnivanju teritorije Nove Rusije koja bi bila nezavisna i od  Rusije i od Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: