Vlada je odgovorna za aferu "Knjaz"

Ekonomski novinar B92, Biljana Stepanović, kaže da je prodaja “Knjaza Miloša” očigledno politička prodaja.

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2004.

20:45

Default images

Očigledno je da će se ceo slučaj sa prodajom Knjaza Miloša nastaviti. Ponuda “Danona” i Divca nije poništena danas, kada je to Komisija za hartije od vrednosti objavila u Skupštini Srbije, već još u ponedeljak, a onda je zaustavljena pred samo objavljivanje, dok je konferencija za novinare otkazana u ponedeljak petnaest minuta pre početka.

Ovako nešto do sad se nikad nije desilo. Da je poštovana uobičajena zakonska procedura oko pet popodne u ponedeljak je moralo da se zna ko je većinski vlasnik “Knjaza”. Naime, u ponedeljak u 12 sati je istekao rok za deponovanje akcija, a Centralni registar je to mogao da obradi za nekoliko sati.

Dakle, do sada se ne zna ko je zvanično kupac većinskog paketa akcija “Knjaza Miloša”, a morali smo znati. Dakle, ako je ovo zvanična objava, još treba da sačekamo da Komisija kaže koji je rok da se mali akcionari opredele da li će prodati akcije FPP-u ili “Laškom”, trećem ponuđaču koga niko ne pominje.

Očigledno je da je ovo politička prodaja i očigledno od početka ništa nije išlo regularno i zakonito, pa se tako i završava. Odnosno, ako se za male akcionare završava u smislu da će za neki dan najzad dobiti novac, ni slučajno se ne završava, odnosno ne bi smelo da se završi na ovome što se tiče Vlade Srbije.

Neko treba da snosi odgovornost za ovo što se dogodilo. Generalno treba da snosi odgovornost Vlada Srbije. Ako je prethodna vlada obarana zbog čuvene afere Janjušević-Kolesar i to je obarao upravo G17 plus uz blagu podršku Vlade Srbije, ako bi se pokazalo da je tačno ovo što govore radikali i ako zaista imaju dokaze – pitanje je odakle im dokazi i da li su do njih došli na zakonit način – onda bi zaista moralo da se vidi ko je odgovoran.

Da li je odgovoran potpredsednik Vlade Miroljub Labus, da li ministar za privredu Predrag Bubalo, koji je po funkciji odgovoran što se ova prodaja na ovakav način odvija od samog početka, da li je odgovorna Agencija za privatizaciju, ko je vršio pritisak na Komisiju za hartije od vrednosti i najzad zašto je naša zemlja doživela ovako strašnu kompromitaciju u privatizaciji, a znamo da je Vlada Srbije ta koja je privatizaciju bila potpuno obustavila.

Kad je ponovo počela – evo kako je počela, kaže se u komentaru ekonomskog novinara B92, Biljane Stepanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: