Juščenko položio zakletvu

Opozicioni kandidat Viktor Juščenko proglasio je sebe pobednikom predsedničkih izbora u Ukrajini.

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2004.

13:32

Default images

On je u parlamentu položio zakletvu na vernost ukrajinskom narodu. Nakon završetka današnje sednice parlamenta, on je izašao za govornicu i na Bibliji položio zakletvu. Lideri opozicije optužili su vlasti za falsifikovanje izbornih rezulatata i pozvali međunarodnu zajednicu da prizna Juščenkovu pobedu.

Opozicija je zahtevala održavanje vanredne sednice parlamenta, kako bi se izglasalo nepoverenje Centralnoj izbornoj komisiji i poništili rezultati u oblastima u kojima aktuelni premijer Viktor Janukovič ima jak uticaj. "Kunem se pred svim poštenim ljudima - mi smo pobedili. Polažem zakletvu pred ukrajinskim narodom", rekao je Juščenko u parlamentu, uz aplauze svojih pristalica.

On je optužio predsednika Leonida Kučmu da nije obezbedio sprovođenje slobodnih izbora i kazao da zemlja ima samo dva izbora - da otpor "kriminalnoj vlasti" pruži ili parlament ili ulica. "Ukrajina je na pragu građanskog sukoba", upozorio je Juščenko.

Predsednik parlamenta Vladimir Litvin je prekinuo sednicu, izjavivši da neće dozvoliti Juščenku da položi zakletvu u sali parlamenta. Nakon toga je napustio salu. "Nikakve zakletve neće biti, završite sa komedijom", rekao je Litvin, nakon što su Juščenka poslanici njegove stranke "Naša Ukrajina" pozvali da polozi zakletvu na Bibliji.

Litvin je proglasio sednicu završenom i napustio salu. Za usvajanje legitimnih odluka u ukrajinskom parlamentu potrebno je 226 glasova, a na današnjoj sednici je bio 191 poslanik. Sednici nisu prisustvovale pristalice Juščenkovog protivkandidata, premijera Viktora Janukoviča.

Odlazeći ukrajinski predsednik Leonid Kučma pozvao je večeras sve strane na hitne pregovore o rešavanju krize nastale posle drugog kruga predsedničkih izbora. "Sada je na sceni politička farsa... koja je vrlo opasna i može imati nesagledive posledice", naveo je Kučma u saopštenju koje je pročitano na državnoj televiziji. "Apelujem na predstavnike svih političih činilaca u Ukrajini da odmah sednu za pregovarački sto", naveo je on, ukazujući da vlasti neće prve posegnuti za silom, ali da su spremne da "održe red i zakon".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: