Poziv SCG da poštuje obaveze

Izvor: B92

Sreda, 14.07.2004.

13:24

Default images

Međunarodna federacija za ljudska prava pozvala je vlasti SCG da ispune međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava.

FIDH je zabrinut zbog odnosa vlasti državne zajednice prema pitanju ratnih zločina. U kratkom saopštenju povodom izveštaja Srbije i Crne Gore o stanju ljudskih prava u SCG navodi se da se odugovlači sa ograničenim reformama državnih institucija usvojenim u procesu demokratizacije. Posebno se naglašava neuspeh u reformama pravnog sistema.

FIDH navodi da je zabrinuta prevelikom upotrebom nasilja, torture i samovoljnih hapšenja, za koja su odgovorne policijske snage. "Iako je uspostavljen određeni napredak na polju zakonodavstva, treba uraditi još mnogo toga kako bi se policija i druga tela koja obezbeđuju red i mir pridržavala zakona i poštovala ljudska prava", navodi se u tekstu. U saopštenju se pominju i diskriminacija i zlostavljanje manjina, pre svega Roma i Albanaca, i izražava žaljenje što država nije uspela toj populaciji da garantuje bezbednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: