INDEPENDENT: DJINDJIC VUCE POTEZE

Izvor: B92

Petak, 13.10.2000.

14:27

Default images
U kuloarima vlasti nove Srbije, jedno ime je svima na usnama. Dok svet gleda u novog jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunicu, u senci iza njega Zoran Djindjic vuce poteze, pise u petak londonski Independent. Djindjic je prisutan u svim pregovorima o razvlascivanju ocajnicke klike Slobodana Milosevica. Kada su ovi prosle srede naredili policiji da ponovo preuzme kontrolu nad televizijom i drugim drzavnim institucijama, Djindjic je bio taj koji je zapretio da ce pozvati narod ponovo na ulice. Djindjic je bio taj koji je rekao da nacelnik generalstaba, Nebojsa Pavkovic, moze da bude primoran na ostavku - uprkos navodima izvora bliskih Kostunici da predsednik ne zeli da smeni sefa vojske. U sedistu svoje partije, Djindjic zurno radi, odeven u skupo crno odelo, pazljivo zacesljan, dok su mu cete pomocnika za petama. Srpski novinari sa postovanjem saginju glave, kao da je on novi predsednik i kao da traze audijenciju a ne intervju. Nije tako uvek bilo. Gde je bila njegova politicka tezina kada je NATO groznicavao tragao za nekim opozicionim vodjom koji bi se mogao suprostaviti Milosevicu tokom proslogodisnjeg bombardovanja? Bio je Crnoj Gori, u samoizganstvu koje je ostavilo mrlju na njegov ugled u Srbiji. Druga slika iz Djindjiceve proslosti prikazuje ga rame uz rame sa Radovanom Karadzicem u aprilu 1995. godine. Uvek oportunista, Djindjic je pohitao na Pale da pruzi svoju podrsku vodji bosanskih Srba. Ispekli su mu celog vola na glavnom trgu u Palama. Vrhunac Djindjiceve karijere dosao je 1996, kada je Milosevic pokusao da ponisti rezulatate lokalnih izbora sto je izvelo narod na ulice. Milosevic je bio prinudjen da ustukne, a Djindjic je postao gradonacelnik Beograda. Ipak, i tad je, kako priznaje, odrzavao tajne sastanke sa Milosevicem. Podska Kostunici u predsednickim izborima je majstorski potez Djndjica. Cista biografija je Kostunicu ucinila popularnim medju Srbima, do mere koju Djindjic, sa svojim neslavnim danima u Crnoj Gori, nikada ne bi mogao da dostigne. Bio je to savez koji je zbrisao Milosevica. Takodje je smestio Djindjica u centar vlasti. Predsenik Kostunica bi morao da pazljivo motri iza svojih ledja, zakljucuje Inependent.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: