Četvrtak, 11.03.2004.

09:30

Anketni odbor za trgovinu strujom nastavlja rad

Izvor: B92

Default images

Anketni odbor skupštine Srbije, koji utvrđuje činjenice o trgovini električnom energijom, nastavlja u četvrtak sa radom izjavama novih svedoka. Bivša ministarka energetike Srbije Kori Udovički u sredu je izjavila je da je poslovodstvo EPS-a štetnim ugovorima o uvozu i izvozu struje sa kompanijom "Enerdži fajnensing tim" oštetilo državu za više miliona dolara. Udovički je rekla da nije sumnjala u rukovodstvo EPS-a u vreme kada je postala ministar, ali da su prve nesuglasice nastale kada je ministarstvo revidiralo procenu uvoza struje za zimu 2002 i 2003 godine. On je rekla da je počela da sumnja u ugovore sa EFT kada je posle pogrešne procene o uvozu na sajtu EPS-a pročitala da se raspisuje tender o izvozu struje, ali i pošto je visoki predstavnik UN u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun izneo podatke da je EFT sklapao štetne ugovore sa elektroprivredom BiH. Ministarstvo je prema njenim rečima počelo da istražuje i sačinilo izveštaj: “Pored tih besprekornih ugovora, postojala su dva  o izvozu, o uslužnoj preradi mazuta za izvoz struje i četiri tzv. kratkoročna ugovora o interventnom uvozu. Analitički je najjednostavnije da o EPS-u i NIS-u razmišljate kao o jednom sistemu. Pošto se radi o jednoj kompaniji koja izvozi svoj proizvod, mazut, i druga koja izvozi električnu energiju. Recimo da je ugovor bio štetan po EPS. Možda je bio koristan po NIS i to još više koristan po NIS, nego što je bio štetan po EPS i to je sasvim moguće. Znači, iz ugla EPS-a nema nikakve dileme da je bilo štetno. Iz ugla NIS-a, da li je bilo štetno ili ne, zavisi od cene koja je bila ostvarena na mazutu”, kazala je Udovički.

Udovički je rekla da je kao guverner došla do podataka da je IFT odnosno vlasnik te firme Vuk Hamović, jedan od vlasnika Euroaksis banke u kojoj su bila deponovane devizne rezerve Srbije, a koja su bila korišćena kao garancija za uvoz struje: “Postojao je jedan zalutali, da tako kažem, klaser sa dokumentima iz 2001. godine i rane 2002. koji su pokazivali da je postojalo neko saznanje u NBS o tome gde se dalje ta sredstva i kako koriste”, kazala je Udovički.

Udovički je svedočila i odgovarala na pitanja više od dva sata i predložila Anketnom odboru da u razrešenju ovog slučaja pozovu pomoć strane stručnjake. Vuk Hamović vlasnik IFT, ranije je izjavio za B92 da će se rado odazvati pozivu da svedoči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: