Episkop Irinej optužio Mićunovića da se meša u rad SPC

Izvor: B92

Petak, 01.08.2003.

17:45

Default images

Episkop bački Irinej odbacio je u petak ocenu lidera Demokratskog centra Dragoljuba Mićunovića da Srpska pravoslavna crkva prekoračuje ovlašćenja i meša se u državne poslove svojim stavom o dolasku makedonske državne delegacije u manastir Prohor Pčinjski, na proslavu Ilindena. U otvorenom pismu Mićunoviću, episkop Irinej optužio je predsednika Skupštine Srbije i Crne Gore da se tom izjavom "direktno i arbitrarno meša u nadležnost i unutrašnje poslove Crkve".

Između ostalog, episkop Irinej optužio je Mićunovića da dezavuiše poziciju Vlade Srbije, "nenadležno obesmišljavajući protestnu notu Ministarstva vera" i "podstičući makedonske vlasti da istraju u strategiji nametanja svog prisustva" u manastiru Prohor Pčinjski, kao i pravu na "diskriminaciju i šikaniranje predstavnika SPC".

Episkop bački delimično je podržao Mićunovićevu ocenu da SPC ne može da zabrani makedonskoj delegaciji dolazak na proslavu u manastir Prohor Pčinjski. On je naglasio da SPC i ne želi da zabrani dolazak predstavnicima makedonske države, ali je dodao da oni "u manastir ne mogu i neće ući bez saglasnosti domaćina i vlasnika", odnosno bratstva manastira, nadležne eparhije i SPC kao celine.

Komentarišući Mićunovićevu ocenu da SPC "ne može da kvari državne odnose niti da postavlja uslove da li državne delegacije mogu da se sastanu i gde", episkop Bački rekao je da Crkva i ne želi da postavlja uslove za posete državnih delegacija, ali je naglasio da se SPC "itekako i pre svega pita" u pogledu mesta na kojem će se susret odvijati, ukoliko se ima u vidu manastir. Episkop bački dodao je da bi, prema logici Mićunovića, SPC mogla da pozove u posetu delegaciju Moskovske patrijaršije i za mesto susreta odredi Mićunovićev stan. "Ako se dotični pobuni, neka konsultuje sopstvenu izjavu", dodao je episkop Irinej. Episkop bački odbacio je kao potpuno neosnovanu ocenu Micuhnovića da "niko ne može da zabrani Makedoncima da naprave crkvu" i da "neki ljudi ne razumeju šta su verske slobode i ljudska prava". "Za uvaženog profesora i prvog parlamentarca otačastva, nepriznavanje samostalnosti takozvane Makedonske pravoslavne crkve ravnoznačno je sa ograničavanjem verskih sloboda... Ovde smo potpuno i nepremostivo nesaglasni", naveo je episkop bački i izrazio uverenje da teologiju i crkveno pravo "kudikamo temeljnije" poznaje nego Mićunović, za razliku od "filosofije i marksizma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: