Nova skupštinska rasprava o Savetu za radio-difuziju

Izvor: B92

Četvrtak, 12.06.2003.

10:11

Default images

Posle prošlonedeljne ostavke člana Radio-difuznog saveta Snježane Milivojević, ostavke Vladimira Vodinelića u sredu i najave Miroljuba Radojkovića da će učiniti isto, iz DOS je najavljeno da će ponovo morati da se povede parlamentarna rasprava o radu Saveta. Predsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Ivan Andrić izjavio je za B92 da će u narednih nekoliko dana biti nađen način da o problemima u radu Saveta bude vođena parlamentarna rasprava i da Skupština upotrebi određene mehanizme koje je mogla, a nije upotrebila. “Poštujući legitimitet onih koji su izabrani u Savet i njihovu želju da se na izvestan način opravdaju pred javnošću, ali ne tako što će voditi nekakve medijske bitke, nego kroz institucije gde je tome i mesto, i poštujući želju javnosti da proveri istinitost činjenica oko kojih je bilo diskusije, mi ćemo u narednih nekoliko dana pokušati da nađemo najbolji mogući pravni put za ponavljanje rasprave u Skupštini Srbije. Pokušaćemo da u razgovoru sa, pre svega članovima Saveta, a i ostalim zainteresovanim dođemo do najboljeg rešenja za izlazak iz ove situacije”, kaže Andrić.

I predsednik Saveta Nenad Cekić smatra da Skupština treba da se izjasni o njegovom i članstvu Vladimira Cvetkovića i Gorana Radenovića u tom telu. Govoreći o tome šta očekuje od skupštinske rasprave, Cekić je za Fonet rekao kako očekuje da Parlament odbaci predlog za razrešenje tri člana Saveta. “Očekujem da Skupština prihvati ono što sam predložio, a to je da odbije zahteve za naše razrešenje i da to pitanje, koje je naduvano, konačno rešimo. Što se mene tiče, niko nije imao suštinki razlog da nas osporava, bilo je reči o roku od 30 dana, a prošlo je, do danas, 60 dana, pa mislim da bi Skupština trebalo da nađe način da ponovo konstatuje da ne treba da nas razrešava jer nećemo moći da radimo dalje. Nismo hteli da podnesemo ostavke na osnovu ucene Snježane Milivojević i Vladimira Vodinelića jer ja mislim da sam na čelu tela koje ne sme da pristane naa bilo koju vrstu ucene”, rekao je on. Cekić je zamolio Skupštinu da što pre bude pokrenuta inicijativa za izbor novih članova Saveta, umesto onih koji su podneli ostavke.

Profesor Pravnog fakulteta Vladimir Vodinelić objasnio je da je podneo ostavku jer "ne može da sedi u telu koje ima nezakonitog člana".Vodinelić je istakao da je pod znakom pitanja legitimet tela u kom članovi koje je predložila vlast imaju jasnu, dominatnu ulogu nad onima koje su predložili mediji i nevladin sektor. Dokazujući svoju stručnost na sednici, Goran Radenović je, prema Vodinelićevim rečima, Savetu dao na uvid papir na kom piše da je učestvovao na kursu za menadžere privatnog univerziteta Megatrend. Prema oceni Vodinelića, Savet formalno-pravno može da nastavi da radi sve dok ima 5 članova, ali je "legitimitet tog tela ozbiljno doveden u pitanje jer Radenović nije uspeo da dokaže da ispunjava uslove za člana Saveta". "Radenović je u prvom papiru koji je podneo na uvid Savetu naveo da živi u Prištini, potom ga je dopunio tvrdnjom da živi u Gračanici. Nasuprot tome, od lica koja su u medijima navedena kao ovlašćena za ta područja čuli smo da to nije tako. Savet je svojim odlukom pokazao da nema nameru da to istera na čistac. Treća bitna stvar je da li u Radenovićevom slučaju postoji sukob interesa, a sa raznih strana su dolazile informacije da on ima poslovni odnos s jednom od radio-difuznih kuća. On je to porekao, ali nismo mogli da dobijemo jasnu sliku o tome", navodi Vodinelić.

Miroljub Radojković je rekao da sudbinu Saveta doživljava kao "najstrašniji poraz u karijeri" i najavio da će Rektorskoj konferenciji Univerziteta predložiti da prihvati njegovu ostavku. "Mislim da su sudbinu Saveta zapečatili amandmani na originalan zakon”, ocenio je Radojković. “Kada je broj članova Saveta smanjen, kada je uveden taj famozni deveti član, a razmislite kako se tu može ući, odnos snaga je već bio 5:4 u korist Vladinog sektora, a civilni sektor je u startu ostao u manjini”, kaže on.

Vukosav Tomašević, poslanik Demokratske stranke Srbije, koja je i zvanično podnela inicijativu Skupštini da preispita članstvo Radenovića, Cekića i Cvetkovića u Savetu, kaže da neko ko je dao lažne podatke o sebi ne može biti član jedne tako važne institucije. "Mi smo došli u posed jednog dokumenta UNMIK, iz kog se jasno vidi da Radenović nije registrovan kao žitelj Kosova i Metohije. Osim toga što mora da živi na Kosovu, on mora i da radi na Kosovu, a on u trenutku kada je izabran za člana Saveta nije ni radio, ni živeo na Kosovu, a ne može da naknadno popravi taj status", kaže on.
Goran Radenović je, odgovarajući na pitanja novinara, ponovio da ima sva "verodstojna dokumenta države Srbije", da živi u Gračanici i radi u privatnoj firmi na Kosovu. “Nema potrebe da imam bilo kakav dokument UNMIK, imam važeću ličnu kartu. Mesec dana jedan emiter vodi neprimerenu hajku protiv mene, stvar izgleda kao da je politička ili interesna nekih medijskih lobija koji žele da prikažu da sam ja član nekog drugog lobija. Izgleda da oni neko svoje pravo isteruju preko mene”, kaže on.

U saopštenju sa sednice Saveta za radio-difuziju u sredu navodi se da će to telo nastaviti da obavlja sve poslove predviđene zakonom i da će sledeće sedmice u Novom Sadu razmatrati nacrt statuta, poslovnika i odluke o finansiranju Agencije za radio-difuziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: