Subota, 06.08.2022.

15:29

Predložen prekid vatre – jedna strana odlučno rekla "ne"

Egipatski posrednici su danas predložili privremeni prekid vatre izmedju Izraela i palestinske ekstremističke organizacije Islamski džihad u pojasu Gaze.

Izvor: Beta, Tanjug

Predložen prekid vatre – jedna strana odlučno rekla
EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Kako je navedeno, prekid neprijateljstava bila bi šansa za pregovore o dugotrajnijem zatišju, javio je izraelski TV Kanal 13.

Palestinska teroristička grupa Islamski džihad odbacila je ovaj predlog, javila je televizija Al-Majaden povezana sa Hezbolahom.

"Sada je vreme da se odgovori na zločine okupacije", rekao je izvor iz Palestinskog Islamskog džihada za Al-Majaden. Podsetimo, ofanziva je počela u petak popodne napadima izraelske vojske iz vazduha na ciljeve ekstremista u odgovoru na pretnju raketiranjem uperenim protiv izraelskih vojnika i civila.

Islamski džihad je u petak uveče počeo da ispaljuje rakete na izraelske ciljeve na jugu i centralnom delu zemlje.

Jedna raketa ispaljena iz pojasa Gaze pogodila je danas popodne kuću u gradu Sderotu na jugu Izraela, saopštila je opština. Stanari su se u tom trenutku nalazili u svom skloništu i niko nije ranjen. Sderot je više puta bio cilj baražne vatre iz Gaze od petka.

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze saopštilo je danas da je 13 ljudi ubijeno i 114 ranjeno u izraelskim napadima iz vazduha, ali nije navedeno koliko je civila među žrtvama.

Juče je objavljeno da je poginula jedna petogodišnja devojčica i komandant Islamskog džihada zadužen za sever pojasa Gaze Taisir al Džabari u ciljanom napadu na njegov stan u petak.

Kako je navela izraelska vojska, on je ubijen kada je postalo jasno da je neizbežan napad koji je pripremao. Izraelska vojska tvrdi da je među poginulima više pripadnika Islamskog džihada jer su ciljane pozicije i postrojenja te organizacije.

Islamski džihad ispalio je više od 200 raketa u pravcu Izraela, kako se procenjuje, ali Tel Aviv još nije ciljan, mada su sinoć otvorena javna skloništa od raketa. Izraelska vojska je jutros saopštila da se sprema na nedelju dana napada na pojas Gaze.

To je najveći sukob dve strane od rata prošle godine u maju u pojasu Gaze, gde živi 2,3 miliona stanovnika, ocenjuje Frans pres.

Napadi izraelske vojske počeli su u vreme pojačane napetosti posle hapšenja jednog od lidera Islamskog džihada na drugoj palestinskoj teritoriji Zpadnoj obali. Arapska liga je osudila žestoku "izraelsku agresiju", a susedni Jordan i Palestinska uprava na Zapadnoj obali su istakli značaj okončanja sukoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: