Nedelja, 05.05.2019.

21:30

Četvrti Izraelac ubijen u raketiranju iz Gaze, Izrael nastavlja kontraudare

Jedan Izraelac ranjen u raketnom napadu iz pojasa Gaze na grad Ašdod podlegao je zadobijenim povredama. Broj izraelskih žrtava njegovom smrću popeo se na četiri

Izvor: Beta/AP

Četvrti Izraelac ubijen u raketiranju iz Gaze, Izrael nastavlja kontraudare
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Izraelska policijska portparolka je potvrdila da je preminuo 35-godišnjak koji je ranjen u direktnom udaru na jedan automobil u tom gradu na jugu Izraela.

Danas su ukupno četiri izraelska civila ubijena raketnom vatrom palestinskih ekstremista iz pojasa Gaze,a najmanje 66 ih je ranjeno.

Izraelska vojska je u znak odmazde napala ciljeve ekstremista na severu pojasa Gaze, nastavljajući udare na Hamas i Islamski džihad.

Ukupno 20 Palestinaca, uključujući najmanje osam ekstremista, dve trudnice i dvoje male dece, ubijeno je u najnovijoj eskalaciji nasilja koje je započelo u subotu baražnom raketnom vatrom iz pojasa Gaze.

Uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbednost je najavio da će nastaviti vojnu ofanzivu protiv ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze.

Izraelski mediji dodaju da je izraelska vojska dobila instrukcije da se pripremi na nastavak sukoba uz komentar da Izrael izgleda želi da porekne procene da je odmazda ograničena predstojećim nadmetanjem za pesmu Evrovizije, a prethodno Danom sećanja na poginule vojnike i Dan nezavisnosti naredne nedelje.

Bezbednosni kabinet se navodno nije bavio porukama Hamasa o interesu za prekid vatre.

Ministri su izdali saopštenje nakon sastanka koji je trajao skoro pet sati, naglasivši da je bezbednost države i njenih građana od najveće važnosti.

Škole na jugu Izraela biće sutra zatvorene drugi dan zaredom.

Tamo su takođe zabranjena okupljanja na otvorenom, kao i skupovi veći od 300 ljudi u zatvorenom prostoru. Izrael je suspendovao isporuku goriva u pojas Gaze nakon što su projektili pali pored punih kamiona.

Hamas preko Egipta traži prekid vatre?

Neimenovani izraelski odbrambeni zvaničnicu su rekli da je islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze izrazio interes za prekid vatre usred eskalacije nasilja na toj palestinskoj teritoriji, javljaju danas izraelski mediji na hebrejskom jeziku.

Hamas je navodno poslao poruku Izraelu preko egipatskih posrednika koji pokušavaju da dogovore prekid vatre između dve strane.

Egipatski i zvaničnici UN navodno razgovaraju sa Izraelcma i Palestincima da smire situaciju u trenutku kada je broj ispaljenih raketa i minobacačkih projektila iz Gaze premašio 600 i ekstremisti, prema pisanju izraelskih medija, ispaljuju rakete sve dublje u izraelsku teritoriju.

U međuvremenu je u izraelskim udarima iz vazduha danas popodne ubijeno još šestoro Palestinaca, uključujući najmanje dvojicu ekstremista, prenosi AP.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je identifikovalo poginule, rekavši da su dvojica ubijena u izbegličkom logoru Bureidž u centralnom delu pojasa.

Ekstremistička organizacija Islamski džihad je potvrdila da su obojica bili članovi njenog vojnog krila.

Ministarstvo je kasnije reklo da je poginuo još jedan Palestinac u udaru iz vazduha na zgradu u Rafi na jugu pojasa.

U najnovijoj eskalaciji nasilja koja je počela baražnom palestinskom vatrom u subotu poginulo je najmanje 16 Palestinaca, uključujući dve trudnice.

U subotu je ubijena jedna trudnica zajedno sa njenom malom nećakinjom, a danas druga i još dva muškarca u gradu Beit Lahiji na severu pojasa Gaze.

Izraelska vojska je porekla da je odgovorna za jučeranje ubistvo trudnice.

Rakete ispaljene iz Gaze ubile su danas troje Izraelaca.

Izraelska vojska je u međuvremenu potvrdila ubistvo jednog komandira Hamasa za koga je rekla da posreduje transferu iranskog novca ekstremističkim organizacijama.

Hamad al- Kodori je ubijen u zajedničkoj operaciji izraelske vojske i obaveštajaca, navodi se u vojnom saopštenju, preneo je Frans pres.

To je podstaklo spekulacije da Izrael obnovio ciljana ubistva vođa ekstremista za koje su se neki političari u toj zemlji zalagali u poslednjih nekoliko meseci.

Izraelska vojska je napala preko 260 ciljeva Hamasa i Islamskog džihada u odgovoru na raketiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: