Subota, 01.09.2018.

16:33

Plenković odbacio kritike o nasilju prema migranatima

Premijer Hrvatske Andrej Plenković odbacio je kritike da hrvatska policija nasilno zaustavlja migrante na granici.

Izvor: Tanjug

Plenković odbacio kritike o nasilju prema migranatima
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

On je rekao da Hrvatska ima važnu ulogu u zaštiti spoljne granice EU i u sprečavanju nove migrantske krize.

Plenković je, u intervjuu za nemački "Velt", naglasio da hrvatska policija sprovodi nacionalno i evropsko zakonodavstvo i pravila, uključujući šengenski zakonik i dablinsku uredbu.

Kako je rekao, hrvatska uloga u zaštiti najduže spoljne evropske granice je od velike važnosti da bi se sprečilo ponavljanje nekontrolisanih migracija kao 2015. godine, i nezakonite migracije na novim rutama, prenela je Hina.

Migranti koji su stigli do BiH i nevladine organizacije žale se na nasilne metode hrvatske policije u odvraćanju migranata s hrvatske granice.

Na pitanje da li je nemačka kancelarka Angela Merkel pametno postupila prilikom rešavanja migracijske krize 2015/2016, Plenković je rekao da je njena reakcija bio gest solidarnosti.

"Sada je svima jasno da se ilegalne migracije ne bi smele dopuštati na taj način. Stoga je bolje ojačati spoljnu granicu i pokušati rešiti problem u državi porekla. Ovo je lekcija naučena za sve nas", istakao je hrvatski premijer i dodao da se sada pokušava solidarna podela tereta na nivou Evrope.

Prema Plenkoviću, posle izlaska Velike Britanije iz EU, uloga Nemačke biće još važnija.

"Svi očekuju od Nemačke, zajedno s Francuskom, novi zamah vodjstva, nove ideje za jačanje evropskog projekta, kao i da budu jasna razgraničenja kojom će se glavne stranke razlikovati od populističkih pokreta", rekao je Plenković.

"To je velika ključna bitka za Evropu i naše zemlje u narednih nekoliko godina. Kancelarka Merkel suočena je s istim izazovima u Nemačkoj".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Evropa gori: Srbija je sledeća

Početak juna doneo je prvi toplotni talas istočnom Mediteranu i vrela vazdušna masa zahvatila je Grčku, Tursku, Kipar. Od danas se ova vrela vazdušna masa kreće i prema našem području.

12:43

6.6.2024.

1 d

Podeli: