Ishrana 2

07.06.2024.

8:02

Da li ste znali da kafa umanjuje rizik od ciroze jetre? Ovo su sve prednosti omiljenog napitka

Naučnici objašnjavaju da kafa, pored kofeina, ima mnogo biološki aktivnih sastojaka, poput antiinflamatornih supstanci.

Izvor: Avaz.ba

Da li ste znali da kafa umanjuje rizik od ciroze jetre? Ovo su sve prednosti omiljenog napitka
Shutterstock/Dima Sobko

Podeli:

Britanski naučnici sa Univerziteta Sautempton analizirali su podatke iz devet studija u kojima je učestvovalo skoro pola miliona ljudi iz šest zemalja.

Svoje nalaze su objavili u časopisu Alimentari Pharmacology & Therapeutics.

Fatalna bolest

Zaključak koji su izvukli iz ovih studija jeste da konzumacija kafe značajno smanjuje, skoro upola, rizik od ciroze jetre. Što više šoljica kafe - manji je rizik, kažu naučnici. 

Možda vas zanima

Tako, na primer, dve dodatne šoljice kafe dnevno smanjuju rizik od ciroze za 44 odsto. Ciroza jetre je ozbiljna bolest koja može biti fatalna jer značajno povećava mogućnost zatajenja jetre i raka.

Blokira viruse

Naučnici objašnjavaju da kafa, pored kofeina, ima mnogo biološki aktivnih sastojaka, poput antiinflamatornih supstanci. Pored direktnog biohemijskog dejstva, kafa ima i direktnu ulogu u zaštiti od ciroze, jer različiti sastojci koji se nalaze u kafi blokiraju viruse hepatitisa B i C, a kafa smanjuje i pojavu dijabetesa tipa 2.

Možda vas zanima

Studija zaključuje da je veza između povećane dnevne konzumacije kafe i smanjenja rizika od ciroze jetre velika, veća nego kod mnogih lekova koji se koriste za prevenciju ove bolesti. Pored toga, za razliku od mnogih lekova, kafa nema ni približno toliko neželjenih efekata.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zatreslo se jako: Zemljotres jačine 7,4 stepena

Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je u četvrtak uveče sever Čilea, u blizini granice sa Argentinom, a za sada nema izveštaja o povređenima ili većoj šteti, objavio je Američki geološki zavod.

7:18

19.7.2024.

1 d

Podeli: