Ishrana 0

07.06.2024.

18:24

Sigurno ih imate u kuhinji: Ova dva začina će ubrzati vaš metabolizam

Hrana koju jedemo igra ključnu ulogu u regulisanju našeg metabolizma, procesa kojim naše telo ono što jedemo i pijemo pretvara u energiju.

Izvor: Index.hr

Sigurno ih imate u kuhinji: Ova dva začina će ubrzati vaš metabolizam
Shutterstock/DUSAN ZIDAR

Podeli:

Metabolizam koji dobro funkcioniše neophodan je za održavanje zdrave težine i nivoa energije.

Različiti faktori utiču na brzinu metabolizma, uključujući starost, pol, genetiku i fizičku aktivnost, ali ishrana je jedan aspekt koji se može kontrolisati.

Određena hrana i začini mogu imati termogena svojstva koja prirodno podstiču metabolizam, povećavajući sposobnost tela da sagoreva kalorije i efikasnije koristi masti.

Začini se vekovima koriste ne samo zbog svog ukusa, već i zbog svojih lekovitih svojstava. Savremena istraživanja podržavaju ideju da određeni začini mogu igrati bitnu ulogu u metaboličkom zdravlju.

Neki začini, kao što su cimet i kajenski biber, ne samo da su bogati antioksidansima i antiinflamatornim jedinjenjima, već poseduju i jedinstvena svojstva koja mogu pomoći u ubrzavanju metabolizma. Doktorka Sara Bonza otkrila je još dva takva začina.

1. Đumbir

"Jedan začin za koji je utvrđeno da ima pozitivan efekat na metabolizam je đumbir", kaže dr Bonza za SheFinds. Đumbir sadrži gingerol, bioaktivno jedinjenje s termogenim svojstvima koje može ubrzati metabolizam i podstaći razgradnju masti.

Pored toga, đumbir doprinosi zdravom varenju i može smanjiti nadimanje i nelagodnost. Dodavanjem đumbira, na primer, u ovsene pahuljice, možemo uživati u ukusu, dok jedinjenja u začinu istovremeno pospešuju metabolizam i doprinose gubitku težine.
 

2. Kurkuma

Kurkuma je poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima, ali ima i metaboličke prednosti. "Kurkuma ima jedinjenje zvano kurkumin koje ima antiinflamatorna svojstva. Kurkumin takođe može potencijalno pomoći u regulisanju insulinske rezistencije i sastava masnog tkiva u telu, što je važno za metabolizam", napominje dr Bonza. Uključivanje kurkume u naše obroke može poboljšati ukus i pomoći u regulisanju metabolizma.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: