Prevencija 1

07.06.2024.

9:05

Ove četiri uobičajene navike mogu da uzrokuju dijabetes

Dijabetes, složeni metabolički poremećaj koji karakteriše povišen nivo šećera u krvi, pogađa milione ljudi širom sveta i predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike ako se ne leči.

Izvor: Index.hr

Ove četiri uobičajene navike mogu da uzrokuju dijabetes
Ekaterina Markelova/Shutterstock

Podeli:

Iako genetika može predisponirati neke pojedince za dijabetes, faktori načina života igraju ključnu ulogu u njegovom nastanku i napredovanju.

Određene navike, ako se ne kontrolišu, mogu doprineti razvoju dijabetesa, kaže dijetetičar Kimberli Viman. Ove navike mogu dovesti do dugoročnog povećanja nivoa šećera u krvi, povećavajući rizik od dijagnoze dijabetesa. Ovo su četiri uobičajena na koje je Viman ukazao.


1. Gledanje televizije posle večere

Jedna uobičajena navika koja može dovesti do dijabetesa je sedenje i gledanje televizije (ili bavljenje nekom drugom sedentarnom aktivnošću) odmah posle večere. „Da bi se sprečilo da nivo šećera u krvi bude previsok predugo, odlična je ideja izaći u šetnju posle obroka, posebno večere“, kaže dijetetičar za SheFinds.


2. Kasno noćni deserti

Prepuštanje slatkim desertima kasno uveče takođe može povećati rizik od dijabetesa. „Mnogi deserti su bogati šećerom, što može dovesti do porasta nivoa šećera u krvi“, kaže Vajman. Ovo dugoročno povećanje nivoa šećera u krvi može dovesti do povišenih nivoa A1C, markera za dijagnozu dijabetesa.


3. Ograničavanje kalorija

Ako pokušavamo da smršamo, restriktivna dijeta često može izgledati kao najbrži put do cilja. Međutim, ovo dolazi sa mnogim nedostacima. Fokusiranje isključivo na ograničenje kalorija može biti štetno za ljude koji su u riziku od dijabetesa.

Viman naglašava: "Kvalitet ishrane i hranljivih materija važniji su od broja kalorija koje se unose. Jednostavno smanjenje kalorija može dovesti do neadekvatnog unosa esencijalnih hranljivih materija, kao što su proteini i ugljeni hidrati bogati vlaknima, koji su neophodni za pravilnu ishranu i prevenciju dijabetesa. ."


4. Izbegavanje ugljenih hidrata

Uprkos verovanjima, potpuno izbegavanje ugljenih hidrata može biti kontraproduktivno za prevenciju dijabetesa, ističe dijetetičar. Tvrdi se da zdravi ugljeni hidrati, bogati vlaknima, mogu sprečiti ili kontrolisati dijabetes sprečavanjem skokova nivoa šećera u krvi.

Ugljeni hidrati bogati vlaknima pomažu u usporavanju apsorpcije šećera u krvotok, smanjujući rizik od visokog šećera u krvi i insulinske rezistencije.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: