"Srbija mora da menja pravosuđe"

U procesu približavanja EU, jedna od sugestija EU u Beogradu su izmene ustavnog i zakonskog okvira koje bi garantovale nezavisnost sudija i tužilaca.

Izvor: B92

Nedelja, 22.03.2015.

16:05

Default images

Član Radne grupe koja analizira izmene ustavnog okvira Vladan Petrov kaže da kad je u pitanju nezavisnost tužilačke funkcije ni Venecijanska komisija ne govori o toj obavezi, ali za sudijsku, dileme nema.

“Treba ublažiti uticaj politike na izbor sudija, treba da ne kažem eliminisatui političare. Ne treba ministar pravde da bude u Viskom savetu - ne treba ni poslanik“, rekao je on.

Izmene se rade da bi se skupština isključila iz procesa izbora predsednika sudova, sudija, javnih tužilaca odnosno zamenika javnih tužilaca, kao i članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. U delegaciji Evropske unije u Beogradu navode da oko sveega toga treba da se obezbedi najšira moguća podrška u društvu. Skupštinska opozcija podržava najavljene izmene

Inače, šef delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport je ranije upozorio da Poglavlje 23 o pravosuđu ima izuzetan uticaj na celikupan proces pregovora i da izostanak napretka može da ukoči pregovarački proces u celini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: