OEBS: Ugrožena sloboda informisanja

Predstavnica OEBS za slobodu meija Dunja Mijatović kaže da je sa žaljenjem ispratila odluku Apelacionog suda u Beogradu protiv medijske kuće B92 za klevetu.

Izvor: B92

Sreda, 16.07.2014.

14:15

Default images

Ona je reagovala na odluku Apelacionog suda od 1. jula da potvrdi presudu Višeg suda iz 2013. godine kojom B92 mora da zbog klevete plati 200.000 dinara pomoćnici bivšeg ministra zdravlja Zorici Pavlović zbog, kako je navedeno, pretrpljene duševne boli.

“Sudovi moraju da uzmu u obzir pravo na slobodu i pristup informacijama”, rekla je Dunja Mijatović.

“Ova sudska odluka može imati obeshrabrujući efekat na slobodu medija jer ograničava izveštavanje o stvarima od javnog interesa. Međunarodni standardi nalažu od javnih zvaničnika da izdrže viši stepen kritike od strane medija”.

1. jula beogradski Apelacioni sud je potvrdio presudu Višeg suda u Beogradu od oktobra 2013. godine u kojoj se B92 kažnjava za klevetu po tužbi bivšeg pomoćnika ministra zdravlja Zorice Pavlović.

"Odluka koju je doneo Apelacioni sud takođe onemogućava medije da izveštavaju slobodno o ovome, što može ozbiljno da šteti istrazivackom novinarstvu. Presuda je doneta povodom izvestavanja B92 o istrazi o navodnoj zloupotrebi javnih sredstava u koje je bila uključena Pavlović. Deo izveštavanja B92 sadrži informacije koje su bile sadržane u zvaničnom policijskom dokumentu", saopštava OEBS.

Osim toga, od B92 se traži da sa svog sajta povuče sporni tekst pod naslovom "Selektivna pravda". Mijatovićeva zbog toga podseća da međunarodni standardi nalažu da novinari treba da uživaju imunitet, kada svoje izveštavanje o temama od opšteg interesa baziraju na zvaničnim izveštajima.

“Kada novinari zasnivaju svoje izvestavanje na sadrzaju iz zvanicnog izvestaja, medjunarodni standardi nalazu njihov imunitet u slucajevima gde to doprinosi javnoj debate o pitanjima legitimne zabrinutosti”, navela je Dunja Mijatović.

Na presudu donetu 1. jula od strane Apelacionog suda u Beogradu može se uložiti žaba Ustavnom sudu Srbije.

Apelacioni sud iznenađen reakcijom OEBS-a

Predsednik Apelacionog suda u Beogradu Duško Milenković izjavio je da je iznenađen reakcijom predstavnice OEBS-a, ocenjujući da davanje takvih saopštenja, bez davanja detaljnijih razloga za takav stav, može imati štetne posledice na sudsku granu vlasti.

''Uveren sam da saopštenje predstavnice OEBS nije imalo za cilj da se istim ukaže da Apelacioni sud u svojim odlukama ograničava slobodu medija, ali sam isto tako uveren da davanje takvih saopštenja od predstavnice jedne tako važne organizacije, bez davanja detaljnijih razloga za takav stav, može imati štetne posledice na sudsku granu vlasti, kao deo treće, nezavisne, grane vlasti'', naveo je Milenković u saopštenju.

On je naveo da u potpunosti podržava komentarisanje pravnosnažnih sudskih odluka i da smatra da isto doprinosi uspostavljanju suda kome građani veruju.

Milenković je pozvao Mijatovićevu da se, ne samo u vezi sa ovom, nego i svim drugim pravnosnažnim odlukama suda koje mogu imati značaj u pogledu slobode javnog informisanja, organizuje okrugli sto na kojem bi uzeli učešće sudije, ali i svi zainteresovani predstavnici sredstava javnog informisanja i civilnog društva.

Milenković je u saopštenju podsetio da je pred Apelacionim sudom u Beogradu vođen po žalbi postupak po tužbi Zorice Pavlović protiv tuženog Radiodifuznog preduzeća B92, radi naknade nematerijalne štete zbog povrede ugleda i časti.

Navedeni postupak vođen je po Zakonu o javnom informisanju i po novoj mreži sudova, koja je stupila na snagu 1. januara, a Apelacioni sud u Beogradu ima drugostepenu nadležnost na teritoriji cele Srbije za sve sporove koji nastanu u vezi sa primenom navedenog zakona.

Kako je navedeno, zbog značaja koji ti sporovi imaju za slobodu medija, Odeljenje sudske prakse ovog suda redovno prati međunarodne standarde i nastoji da stalno razvija sudsku praksu u ovoj oblasti.

U saopštenju je navedeno i da su stavovi koje je Apelacioni sud zauzimao u svojim odlukama neretko bili navođeni kao primer dobre prakse na okruglim stolovima na kojima su učešće uzimali različiti predstavnici sredstava javnog informisanja.

''Upravo zbog toga što se pred ovim sudom pravnosnažno okončava najveći broj sporova koji proističu u vezi sa primenom Zakona o javnom informisanju, sudije ovog suda ulažu sve napore da zakon primene tako da ni jedno fizičko ni pravno lice ne bude iznad zakona i da zakon uvek bude jednak za sve. Iz navedenog razloga sam i iznenađen ovakvom reakcijom predstavnice OEBS", rekao je Milenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: