Srbija ima 31.000 službenih vozila

Državni revizor ustanovio je da u Srbji ima 31.000 službenih vozila, kao i da su ta vozila često zloupotrebljavana.

Izvor: RTS

Ponedeljak, 21.04.2014.

22:29

Default images

Službenim automobilom u Srbiji neretko se obavljaju sasvim privatne obaveze. Prošle godine vozilo Ministarstva finansija prevozilo je kupus za zimnicu, a jedan funkcioner MUP-a smatrao je prikladnim da službenim kolima skokne u Bugarsku na more.

Državni revizor je ustanovio zloupotrebe, a izveštaj o tome završiće do kraja aprila. Prethodno je prebrojao službeni vozni park koji će, prema najavama, buduća vlada drastično smanjiti.

"Radili smo reviziju direktnih korisnika budžeta, a nismo obuhvatili vozila koja koriste jedinice lokalne samouprave. Kod 126 korisnika ustanovili smo da raspolažu sa 26.966 vozila, a kada se tome dodaju i javna preduzeća i lokal došli smo do broja 31.000 vozila", kaže državni revizor Radoslav Sretenović.

Revizor je ustanovio da je za gorivo i održavanje službenih automobila za godinu dana potrošeno više od šest milijardi dinara.

Izveštaj državnog revizora trebalo bi da omogući vladi da napravi procenu o broju neophodnih službenih vozila i o tome kako bi efikasnije mogla da se kontroliše njihova upotreba. Potom bi vlada trebalo da promeni Uredbu o korišćenju vozila koja je poslednji put promenjena 2009. godine.

U vladi navode da će biti smanjen i broj vozila koja koriste najviši državni funkcioneri, a trenutno je takvih 313.

"Jedna od mera kojima će se znatno uštedeti jeste formiranje dispečerskog centra u Upravi za zajedničke poslove, koji bi objedinio potrebe svih korisnika, i prema nalazima i dnevnim potrebama omogućilo bi se korišćenje vozila", kaže Veljko Odalović, generalni sekretar vlade.

Preveliki vozni park imala je i Italija, pa je, čim je postao premijer, Mateo Renci odlučio da službenici na posao mogu i peške, a potom na internet aukciji oglasio prodaju 1.500 vladinih vozila, među njima i dva "jaguara" i devet "maseratija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: