SAD pohvalile vojnu akciju Kijeva

Bela kuća je saopštila da je Ukrajina zbog provokacija proruskih odreda suočena sa "neodrživom" situacijom i pohvalila vojnu operaciju Kijeva kao "odmerenu".

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.04.2014.

20:01

Default images

"Ukrajinska vlada ima odgovornost da osigura red i mir, a ove provokacije na istoku Ukrajine stvaraju situaciju u kojoj vlada mora da odgovori", rekao je portparol Bele kuće Džejms Karni, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, SAD "ozbiljno razmatraju" proširenje sankcija Rusiji, ali ne i isporuku "ubojitog oružja" Ukrajini.

Jedan savetnik američkog državnog sekretara Džona Kerija izjavio je juče da SAD razmatraju slanje oružja, ali je kasnije Keri rekao da Vašington "ne razmatra aktivno vojnu pomoć, ali preispituje svu pomoć koju može da pruži".

AFP podseća da su ukrajinski lideri danas poslali tenkove i vojnike ka gradu Slavjansku, gde su proruski demonstranti zauzeli administrativne zgrade.

Francuska agencija dodaje da je američki predsednik Barak Obama u jučerašnjem telefonskom razgovoru pozvao predsednika Rusije Vladimira Putina da "izvrši pritisak na proruske grupe da polože oružje u Ukrajini".

Vašington sprema nove sankcije Moskvi

Američki Stejt department najavio je danas mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji zbog ukrajinske krize, ali je naveo da verovatno ništa neće biti preduzeto u tom smislu, pre sastanka u Ženevi koji je planiran za četvrtak.

Na tom sastanku će predstavnici Rusije, Ukrajine, Evropske unije i Sjedinjenih Država prvi put sesti za sto i razgovarati o situaciji u Ukrajini.

"Četvrtak je nova prilika za diplomatsku diskusiju i važno je da Ukrajina i Rusija razgovaraju", rekla je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki na konferenciji za štampu.

Vašington, prema njenim rečima, želi da pruži šansu diplomatiji, ali je spreman da uvede dodatne, dalekosežnije sankcije Moskvi.

Nova runda američkih sankcija Rusiji će verovatno pogoditi uticajne ljude ili firme u sektorima kao što su energetika, inženjering i finansijske usluge, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: