Laptop svakom učeniku i nastavniku

Ministarstvo prosveste poručuje da će svi nastavnici i učenici imati laptop, dok stručnjaci upozoravaju da je obrazovanje u Srbiji u zapećku.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 27.02.2013.

14:49

Default images

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) organizovala je u Beogradu debatu "Kako se na srpskom piše obrazovanje", na kojoj je zaključeno da su efekti obrazovnih politika u Srbiji niži od očekivanja građana.

Ipak, državni sekretar u Ministarstvu prosvete Radivoje Mitrović kaže da se radi na tome da svaki učitelj i nastavnik u Srbiji dobije laptop i da u narednom periodu bude informatički opismenjen.

To treba da bude urađeno u saradnji sa IT organizacijama, rekao je Mitrović i naveo da " nije cilj da kukamo nad nedostatkom novca nego da sve kompanije koje imaju veze sa obrazovanjem usmerimo na realizaciju ovoga projekta".

Potom bi se ušlo u projekat informatičkog opismenjavanja svih učenika, rekao je Mitrović i naveo da je prihod koji država ubira od izvoza softvera višestruko veći od prihoda od izvoza malina.

Sa druge strane, interesovanje za ovo zanimanje nije preveliko, jer to nije lako studirati, rekao je Mitrović i naveo da je Ministarstvo imalo razgovore da predstavnicima informatičkih društava kao i sa kompanijom Majktosoft.

Mitrović je ocenio da obrazovanje nije samo stvar Ministarstva i države, već svih – od jaslica do univerziteta, preko đaka, studenata i roditelja, do privrede i lokalne samopurave.

Mitrović je ukazao da je veoma značajno da se obrazovanje shvata kao šansa i poluga za izlazak iz krize jer od lamentiranja nema ništa, sem propuštanja razvojnih šansi.

Uprkos lepim obećanjima iz Ministarstva, stručnjaci upozoravaju da se u Srbiji nedovoljno javno govori o obrazovanju, i ta tema ostaje u zapećku.

"Niko nije očekivao vratolomni zaokret na polju obrazovanja (po dolasku nove vlasti), ali se oseća da ta tema ostaje u zapećku - postoji nesklad očekivanja građana i načina na koji se ta tema tretira u javnosti", rekla je predstavnica BIRN-a Dragana Žarković Obradović.

Jedan od autora strategije koja podrazumeva da se za obrazovanje izdvaja 4,5 odsto državnog budžeta, Vlasta Matejić ocenio je da je "netačno da su Srbi obrazovana nacija", a suocavanje sa tom činjenicom je važan korak za promene u obrazovanju gde je potreno "veliko čišćenje".

Po njegovim rečima, razvoj obrazovanja u Srbiji zavisi od hrabrosti: "Ako budemo imali hrabre glave, možemo imati istorijsko obrazovanje, ako imamo one koji politički taktiziraju, imaćemo obrazovanje kao i do sada - a ono nije dobro", rekao je Matejić i dodao da će ishod najverovatnije biti između tih krajnosti.

Matejić je upozorio da se u Srbiji veoma malo čita, a sve je "popularnije da ljudi ne čitaju ni radove koje sami napišu i pošalju na objavljivanje".

Ukazao je da će zbog pada nataliteta biti više novca za obrazovanje po detetu jer se taj novac danas deli na 60.000 dece, dok je ranije deljen na 80.000.

U debati je rečeno da je istraživanje BIRN pokazalo da je obrazovanje bilo vrlo malo zastupeljno u lanjskoj predizbornoj kampanji i to uglavnom u programu SPS-a, dok je ta tema bila aposlutno na marginama SNS-a i URS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: