Privedeni Marko i Miroslav Mišković

Policija je u sredu privela Miroslava i Marka Miškovića i još osam lica. Do sada saslušano pet Miškovićevih saradnika.

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2012.

07:22

Default images

Kako je rekao tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, svima njima je uručeno rešenje o zadržavanju na 48 sati.

Blic piše da je do sada saslušano pet Miškovićevih saradnika, a da će vlasnik grupe Nibens Milo Đurašković, takođe jedan od privedenih, i Marko Mišković biti saslušani danas.

Zdenko Tomanović, jedan od advokata Miroslava Miškovića, odbio je da da izjavu za B92 dok njegov klijent ne iznese odbranu tj. dok traje saslušanje. Tomanović je uložio žalbu na policijsko zadržavanje Miškovića od 48 sati.

Svi privedeni se prvo bili odvedeni u policiju, a zatim odatle u Tužilaštvo za organizovani kriminal, u kome traje saslušanje i koje će odlučiti o eventualnim daljim merama zadržavanja.

Miroslаv Mišković, vlаsnik "Deltа holdingа", Mаrko Mišković, vlаsnik firme "Mera investment fund", i Milo Đurаšković, vlаsnik "Nibens grupe", "Šer korporаcije" i PTP Niš se sumnjiče za to da su nezakonito pribavili imovinsku korist od preko 30 miliona evra. Oni se sumnjiče dа su zloupotrebom službenog položаjа izvlаčili finаnsijskа sredstvа i imovinu iz privаtizovаnih putаrskih preduzećа, čime su nezаkonito pribаvili imovinsku korist od preko 30 milionа evrа zа Miroslаvа i Mаrkа Miškovićа i Milа Đurаškovićа.

Miroslаvu Miškoviću je, kаko se sumnjа, u jednoj trаnsаkciji, pribаvljenа imovinskа korist od oko milion i po evrа, zа koliko mu je nа ime povrаćаjа kreditа više isplаćeno. Prethodno je Preduzeće zа puteve Niš zа privаtizаciju PZP Beogrаd 2005. godine uzelo 23 milionа evrа kreditа od Miškovićeve firme „Hemslejd trejding limitid" s Kiprа, s godišnjom kаmаtom od tri odsto. Međutim, umesto 25 milionа evrа kreditа s kаmаtom, isplаćeno mu je 26,5 milionа evrа. Milo Đurаšković, vlаsnik "Nibens korporаcije", "Šer korporаcije", firme "Emisio broker" i privаtizovаnih preduzećа zа puteve, kаko sаznаjemo, sumnjiči se za to dа je zloupotrebom službenog položаjа stekаo imovinsku korist u iznosu od oko 12 milionа evrа pri kupoprodаji аkcijа rudnikа krečnjаkа "Nemetаli Topolа". Nа njegove lične rаčune "leglo" je oko 4,5 milionа evrа, а nа rаčun "Šer korporаcije", čiji je vlаsnik, oko 7,5 milionа evrа.

Mаrku Miškoviću, vlаsniku "Mera investment fonda BV" sа Holаndskih Antilа, pribаvljenа je imovinskа korist u iznosu od oko 18 milionа evrа rаzlikom u ceni kupovine i prodаje 47,59 odsto аkcijа PZP Niš.

Međutim, kako je jutros rekao specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, istraga o poslovanju Miroslava MIškovića u vezi s "Nibens grupom" nije završena, odnosno, kako je rekao, trenutno se upoređuju finansijski izveštaji. Takođe, kazao je Radisavljević, vodi se i istraga koja bi trebalo da pokaže kako je Mišković došao do novca koji je uložio u "Nibens grupu".

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je posle privođenja poručio da "niko, pa ni Mišković, ne može da pobedi Srbiju", a rekao je i da su mu iz policije prenete Miškovićeve reči prilikom privođenja. MUP je naveo da je Vučiću prećeno, zbog čega mu je podignut nivo bezbednosti na najviši nivo, a Miškovićevi advokati su demantovali da je pretnji bilo.

Podsećamo, vlasnik Delta holdinga je drugi put saslušan u MUP-u u ponedeljak. Istog dana je saslušan i suvlasnik Nibensa Milo Đurašković.

Sin vlasnika "Delta holdinga" Marko Mišković saslušan je u petak u policiji, u svojstvu građanina, o saradnji svog preduzeća "Mera investment fond" s Đuraškovićevom "Nibens grupom". Marko Mišković je trebalo ove sedmice da ponovo bude saslušan u svojstvu građanina u policiji.
On je sprečen na aerodromu "Nikola Tesla" da avionom napusti zemlju i policija mu je oduzela pasoš kao meru za obezbeđenje prisustva radi neometanog vođenja pretkrivičnog postupka.

Njegov otac, Miroslav Mišković, saslušan je prvi put prošlog ponedeljka o poslovanju firme "Delreal".

Hapšenje i politički poeni

Dugogodišnja ekonomska novinarka Radojka Nikolić ocenjuje za B92 da je hapšenje Miroslava Miškovića poruka da u Srbiji zaista nema nedodirljivih, o čemu je govorio i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ali je dodala i da ta vest ima i druge strane.

Jedna od njih je da ovo hapšenje donosi ogromne političke poene i popularnost, jer je u Srbiji ogroman broj tranzicionih gubitnika i ljudi koji žive u teškoj ekonomskoj situaciji. Sada se ne govori o inflaciji, niti o tome da nam je proizvodnja na minimumu, ili da smo prodali državne obveznice da bismo se dodatno zadužili, dodaje Nikolićeva i ističe da Mišković nije jedini koji je izvršio korupciju i da se s tom borbom ne sme stati, ukoliko se zaista misli ozbiljno.

Kako kaže, Delta ne postoji jednu godinu, već 20 godina i za to vreme imala je širok krug podrške.

"Poznato je da je gospodin Mišković za širi deo javnosti ostao nedostupan, osim što je na godišnjicama Delta holdinga držao svoje govore u kojima je otkrivao u kom pravcu će se razvijati Delta. Osim toga, imao je i neke poruke koje su se odnosile i na širu javnost pa i na političku zajednicu, a na svim tim skupovima bili su i premijeri, ministri i druge istaknute ličnosti, tako da mu je davana podrška", kazala je ona.

Nikolićeva dodaje i da do sada nije bilo negativnih političkih konotacija o njemu, osim što su ga pojedini političari napadali onda kada su mislili da će zbog toga dobiti neke političke poene.

Hapšenje najbogatijeg čovekla u Srbiji Miroslava Miškovića pokazuje da je započeta borba protiv korupcije ozbiljna iako je na početku javnost bila sumnjičava, kaže kriminolog Bogoljub Milosavljević.

"Ovo hapšenje uklanja sve sumnje nas koji smo mislili da se tu ne radi o ozbiljnosti, da se ipak radi o ozbiljnom zahvatu i onome što pokazuje veliku rešenost i spremnost u vladi da se bori sa tom velikom i krupnom korupcijom. Naravno, tek treba videti šta će se dalje dogoađati, da li će dođi do procesuiranja, podizanja optužnice, ili će se stvari završiti pre toga", kaže on.

Šta je i kako privatizovano?

Insajder se bavio spornim privatizacijama putarskih preduzeća još 2009. Jedan od najvećih holdinga nastao kroz privatizaciju, nekoliko preduzeća, jeste današnja „Nibens grupa“. Ovaj gigant, kada je u pitanju održavanje puteva, sastoji se od šest velikih putarskih preduzeća, sa više od pet hiljada radnika i prošle godine je održavao više od 6600 kilometara puteva.

„Nibens grupa“ nastala je najpre privatizacijom Preduzeća za puteve Niš. Posle toga ređale su se privatizacije, na kojima je vlasnik „Nibensa“ Milo Đurašković, po pravilu, pobeđivao. Preko tendera, u martu 2005. godine , on je postao vlasnik PZP Vranje. Samo jedan mesec kasnije kupuje PZP Kragujevac, istovremeno postaje vlasnik najvećeg preduzeća za puteve u Srbiji, PZP Beograd. Njegov partner u ovoj kupovini, u tada formiranom konzorcijumu, bila je kompanija „Delta“, Miroslava Miškovića. Kada je postao vlasnik i najvećeg vojvođanskog putarskog preduzeća „Bačka put“ iz Novog Sada, Đurašković je došao do toga da praktično kontroliše stanje na putevima, koji su kičma putnih pravaca u Srbiji.

Prema podacima iz Registra, već 2006. godine „Delta“ se povlači iz otvorenog vlasništva u kompanijama. Od tada, vlasnici su korporacija „Šer, koja je u vlasništvu Đuraškovića i „Mera investment“ sa Britanskih Devičanskih ostrva, iza koje je tada stajao Marko Mišković. Danas ova firma, prema podacima Agencije za privredne registre, nema udeo u vlasništvu „Nibensa“.

Vlasnik „Nibens grupe“ Milo Đuraškovć uhapšen je u maju prošle godine, a tereti se da je zloupotrebom službenog položaja oštetio preduzeće FAM Kruševac, za više od 32 miliona evra. Đurašković, koji je poreklom iz Berana, u Crnoj Gori, u poslove s putevima ušao je 2003. godine, a prethodno je bio vlasnik korporacije „Šer", koja je posedovala samo nekoliko benzinskih pumpi. Poslovima s gorivom bavio se od sredine devedesetih godina.

Kada je na čelo Ministarstva za infrastrukturu došao Milutin Mrkonjić, za direktora „Puteva Srbije“ postavljen je Zoran Drobnjak, do tada tehnički direktor u Đuraškovićevoj firmi PZP Beograd.

Zanimljivo je, da je SPS, čiji je Mrkonjić funkcioner, od „Nibensa“ i „SHER korporacije“, za izbornu kampanju 2007. godine, prema zvaničnim izveštajima, do kojih je došao „Insajder“, dobio milion i po dinara.

Jedna od firmi, koja se najčešće pominje, kao firma koja će preuzeti najveći broj poslova „Nibens“ grupacije je PZP Užice. Iza ove kompanije, od 2003. godine, kao većinski vlasnik stoji Užičanin, Vasilije Mićić. Putarsku imperiju Vasilija Mićića čine tri firme, PZP Užice, PZP Novi Pazar i PZP Požega. Vlasništvom nad ove tri firme, došao je do posla održavanja 1800 kilometara puteva, što je nešto više od 10 odsto svih puteva u Srbiji.

Jedan od onih, koji poslednjih godina širi svoje poslove u održavanju puteva je Dušan Borovica. On je u poslednje tri godine, postao vlasnik „Vojvodina puta“ iz Zrenjanina i preduzeća „Putevi“ iz Sremske Mitrovice. Na taj način, on održava skoro 700 kilometara magistralnih i regionalnih puteva na severoistoku Vojvodine.

Dušan Borovica vlasnik je firme „Borovica transport“, koja je devedesetih važila za jedno od najpoznatijih privatnih prevozničkih preduzeća u Srbiji. Svedoci na suđenjima u Haškom tribunalu govorili su da je Borovica tokom devedesetih učestvovao u prevozu nafte i da je snabdevao vojsku i SAO Krajinu. Sredinom devedesetih, on kupuje mašine za izgradnju puteva i ulazi u ovaj posao. U vreme kada je Milutin Mrkonjić bio direktor Direkcije za obnovu zemlje, posle NATO bombardovanja, 2000. godine, Borovica je u okviru konzorcijuma RAST, dobio prvu koncesiju za autoput, dodeljenu u Srbiji i to za izgradnju leve trake autoputa Beograd – Novi Sad. Zanimljivo je da se u zvaničnom izveštaju o finansiranju SPS-a, iz 2007. Borovica pojavljuje kao donator stranke, koji je dao petsto hiljada dinara.

Treću veliku vojvođansku firmu za održavanje „Srem put“, vodi firma „Europark“. Ova firma nije se pojavljivala na početnim aukcijama, ali je akcije putarskih preduzeća kupovala na berzi, pa sada upravlja firmama „Srem put“ i „Kruševac put“, pa tako održava skoro 1200 kilometara puteva u Srbiji. „Europark“ je registrovan kao firma za održavanje parkova i zelenih površina, vlasnik je Milojca Marković. Ova firma, jedna je od onih, koje su rast, uprkos ekonomskoj krizi, zabeležile posle promene vlasti 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

783 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: