Pojačane kontrole na severu Kosova

Kfor, Euleks i kosovska policija pojačali su kontrolu na severu Kosova u akciji suzbijanja organizovanog kriminala.

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2010.

09:21

Default images

Na severu Kosova jutros je uhapšena još jedna osoba pod optužbom da neovlašćeno poseduje oružje.

U Mitrovici su Kfor, Euleks i delimično kosovska policija počeli češću kontrolu građana i vozila, u nameri da uspostave vladavinu prava i uhvate se u koštac sa organizovanim kriminalom, kaže portparol Eulueksa na severu Hans Kristijan Klasing.

“Povećano prisustvo Kfora, Euleksa i policije dovodi se u vezu samo sa kriminalcima i njihovim aktivnostima i oni će biti uhapšeni bilo šta da pokušaju. Prošle noći je na pokretnim punktovima na severu bilo uključeno između 50 i 60 ljudi. Ovakve vrste aktivnosti će biti nastavljene”, poručuje Hans Kristijan Klasing.

Euleks je jutros uhapsio jednu osobu na severu, osumnjičenu za neovlašćeno posedovanje oružja i ometanje lica u vršenju službene dužnosti.

Radi se, kako je kazao portparol Euleksa, o osobi u rodbinskoj vezi sa prethodno uhapšenim Dejanom Vulovićem. Njega je pretpresni sudija Euleka pustio, ali on mora dva puta nedeljno da se javlja policiji.

Ministar za Kosovo i Metohiiju Goran Bogdanović kaže da podržava obračun sa organizovanim kriminalom.

”Nemamo ništa protiv (kontrola). Međutim, ovde postoji zabrinutost za situaciju koja je stvorena, ovde se vodi psihološko-propagandni rat, velike su snage Kfora i Euleksa prisutne na severu Kosova, što stvara tenzije”, rekao je Bogdanović.

On je ocenio da je očigledno da na severu postoje pritisci poslednjih nekoliko meseci na preostale Srbe i da se vrši zastraživanje.

”Predsenicima opština sam preneo da žitelji severa Kosova ne nasedaju na provokacije. Mi želimo mir, ne želimo incidente i protiv smo demonstracije sile. Ovo je osetljivo područje. Moramo da ostvarimo saradnju sa Kforom i Euleksom i da imamo sastanke što pre”, rekao je Bogdanović.

Ministar je upozorio da akcija međunarodnih bezbednosnijh snaga mora da bude pažljivo isplanirana, i u saradnji sa lokalnim vlastima na severu Kosova.

De Kermabon: Beograd zainteresovan za suzbijanje kriminala

Dosadašnji šef Euleksa Iv de Kermabon je rekao da je Beograd, takođe, veoma zainteresovan da se na severu Kosova suzbiju korupcija, šverc i organizovani kriminal.

"Možda niste znali, ali je u utorak obavljeno hapšenje dve osobe, koje je tamo izvršeno, izvedeno na temelju poternice Euleksa, ali i poternice koju je izdala Srbija. To jeste zajednička bitka protiv kriminalaca i organizovanog kriminala", dodao je on.

De Kermabon je rekao da će Euleks nastaviti istrage i hapšenja svih lica na Kosovu, uključujući i one u samom vrhu vlasti u Prištini, ako se pokaže da su upletena u korupciju ili kriminal. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: