Tadić, Koštunica i Dulić o Kosovu

U četvrtak sednica vlade o poništavanju jednostrane nezavisnosti Kosova, potom zaseda skupština, odlučio državni vrh Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2008.

08:26

Default images

Na susretu Borisa Tadića, Vojislava Koštunice i Olivera Dulića konstatovano je da postoji realna pretnja da ubrzo dođe do protivpravnog proglašenja jednostrane nezavisnosti Kosova i zbog toga sve državne institucije moraju doneti potrebne odluke o poništavanju takvih protivpravnih akata, stoji u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima. U sapštenju se ne pominje sporazum sa EU.

Predsednik Republike Boris Tadić je za utorak, 12. februar, sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će biti razmotreni akcioni planovi u slučaju proglašavanja jednostrane nezavisnosti Pokrajine.

S druge strane, predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica sazvao je sednicu Vlade Srbije za četvrtak, 14. februar, na kojoj će biti usvojena "Odluka o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji o proglašavanju jednostrane nezavisnosti", koja će se aktivirati onog trenutka ukoliko dođe do ovog nelegalnog akta. Vlada Srbije će ovu odluku proslediti Narodnoj skupštini Srbije na razmatranje i usvajanje.

Navedene aktivnosti i odluke imaju za cilj potvrđivanje jedinstvene državne i nacionalne politike Srbije, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije u kome se ne pominje da li je na satanku razgovarano o eventualnom potpisivanju sporazuma sa Evropskom unijom.

Inače, tokom dana je vladala velika neizvesnost i iščekivanje sastanka državnog vrha. U zgradu Predsedništva oko 14 sati došao je ambasador Rusije Aleksandar Aleksejev, a prema saznanjima B92, ruski ambasador nije se sastao sa predsednikom Srbije, već sa nekim od njegovih savetnika.

Kako saznaje B92, konsultacije predsednika Skupštine Srbije Olivera Dulića sa šefovima poslaničkih grupa biće održane najverovatnije u sredu, nakon susreta predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunice, kao i sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je planiran za sutra.

I u saopštenju iz kabineta predsednika Skupštine navodi se da je procenjeno da konsultacije treba da se održe tek po završetku sastanaka na najvišem nivou.

"Imajući u vidu komplikovanu situaciju na Kosovu i Metohiji, predsednik Skupštine smatra da bi na predstojećoj sednici parlamenta još jednom trebalo pokazati državno jedinstvo po najbitnijim pitanjima", navodi se u saopštenju.

Konsultacije šefova poslaničkih grupa sa predsednikom Skupštine Srbije Oliverom Dulićem bile su predviđene povodom zahteva poslaničkih grupa DSS-NS, SRS i SPS za održavanje vanredne sednice parlamenta na kojoj bi se razmatrao njihov predlog odluke protiv slanja misije Evropske unije na Kosovo.

Kolundžija: Usaglašen paket mera

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija ocenila je da večerašnje saopštenje državnog vrha Srbije potvrđuje spremnost državnih organa da pokažu odgovornost u trenutku kada je na Kosovu u pripremi scenario koji je negativan po interese Srbije. "To je u skladu sa onim što je DS predlagala kao rešenje: da se nastavi zajednička državna politika vezana za očuvanje teritorijalnog integriteta, ali da se istovremeno ne ugrozi evropska perspektiva Srbije", rekla je Kolundžija.

Prema njenim rečima, predviđeni sled događaja je u skladu sa nadležnošću institucija, što znači da će Vlada Srbije, prema svojim ingerencijama, parlamentu predložiti usaglašen paket mera kao odgovor na eventualnu odluku o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i u tom slučaju ne postoji nikakva prepreka da skupština takodje prihvati i izglasa taj paket mera.

"Ako taj paket mera ne uključuje mere kojima Srbija obustavlja evropske integracije, to će biti dobar znak da vlada ostaje na kursu koji je utvrđen prilikom njenog konstituisanja", kazala je Kolundžija.

Nikolić: Dogovor stigao kasno

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je večeras da je dobro što su predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica i predsednik Skupštine Oliver Dulić postigli dogovor o vođenju jedinstvene politike u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, dodajući da je taj dogovor stigao kasno.

Nikolić je u izjavi Tanjugu istakao da su nejedinstvo vladajuće koalicije i kriza u funkcionisanju vlasti "praktično otvorili vrata nezavisnosti Kosova".

"Mislim da smo previše ohrabrili i Albance i Amerikance i EU i da smo praktično otvorili vrata nezavisnosti Kosova. Sad ćemo da vadimo kestenje iz vatre", rekao je Nikolić.

On je naveo da na sednici Skupštine Srbije, koja će biti održana u četvrtak, stranke mogu da postignu jedinstvo koje je državi u ovom trenutku potrebno.

Zamenik predsednika radikala je istakao da je sednica parlamenta već trebala da bude održana i zapitao se "kakva je to država u kojoj je glavna vest da su se sreli predsednik države i predsednik Vlade i da će biti održana sednica Vlade i sednica Skupštine".

LDP: Šta je sa Sporazumom sa EU?

Član Predsedništva Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić izjavio je da je "neprihvatljivo" da se u saopštenju nakon sastanka državnog vrha ne pominje glavni razlog sukoba u vladajućoj koaliciji, a to je politički sporazum sa EU.

Andrić je rekao da je za sve evropske snage u Srbiji neprihvatljiv bilo kakav kompromis sa premijerom Vojislavom Koštunicom i da LDP smatra da su vanredni parlamentarni izbori najbolje rešenje.

"Koštunica predstavlja glavnu prepreku za normalnu i evropsku budućnost Srbije. Problem Kosova se sada koristi kao paravan samo da bi oni koji nemaju nikakvu podršku u društvi ostali na vlasti", kazao je on.

DS: Vlada da bude u stalnom zasedanju

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije Nada Kolundžija rekla je danas ranije da bi, s obzirom na situaciju u Srbiji, bilo "normalnije da Vlada bude u stalnom zasedanju, a ne da se ne sastaje uopšte".

Kolundžija je novinarima u Skupštini Srbije kazala da očekuje da će Vlada zasedati i preduzeti odgovarajuće mere u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima, a to je utvrđivanje i vođenje politike vezano za nove okolnosti koje se najavljuju po pitanju proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ona je ocenila da Vlada, a ne parlament, treba da da glavni odgovor za ono što se priprema na Kosovu i da je odgovornost na njoj jer ona vodi politiku zemlje, pa je izrazila očekivanje da će se Vlada sastati pre najavljenih datuma o proglašenju nezavinosti pokrajine kako bi se postigao dogovor o tome šta će država preduzeti u slučaju takvog scenarija.

Kolundžija je, takođe, izrazila očekivanje i da će se danas sastati predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica, kao i predsednik parlamenta Oliver Dulić, te da će se "kriza rešiti u najboljem interesu građana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: