Rusi su pobegli, da je plan uspeo...

Jedan od učesnika partizanskog napada na ruski Belgorod objasnio za Novaju gazetu zašto njihov prvobitni plan nije uspeo.

Izvor: B92, index.hr

Četvrtak, 25.05.2023.

09:33

Rusi su pobegli, da je plan uspeo...
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

On je, naime, rekao da su se uoči njihovog pohoda naglo pogoršali vremenski uslovi zbog kojih je tlo postalo još više blatnjavo, a da je put kojim je trebalo da započnu napad bio toliko izrovan da su bili primorani da idu posred polja, zbog čega je njihova operacija napada na rusku teritoriju u startu kasnila.

Taj učesnik napada, koji je zahtevao anonimnost, rekao je i da su im se mnoga vozila zaglavila u blatu, a neka zbog toga nisu mogla ni biti korišćena u planiranoj akciji. Istakao je i da zato nisu uspeli da ostvare sve što su zacrtali.

Prema njegovim rečima, samo desetak automobila i oklopnih vozila uspelo je da se probije do granice, kao i da je u napadu na Rusiju učestvovalo oko 150 ljudi.

Takođe tvrdi i da s ukrajinske strane nije bilo artiljerijskog granatiranja, nego su oni sami minobacačima kalibra 120 mm otvorili vatru na granični prelaz Grajvoron.
"Prelaz su čuvali graničari i motorizovana pešadija. Kad smo krenuli u napad pod zaštitom tenka, svi branioci su se razbežali. Tu su ostavili svoje dokumente. Jedan od onih koji su bežali nije dovoljno brzo shvatio situaciju, isprečio se na putu i ubijen je. Drugi graničar, koji se skrivao u podrumu, zarobljen je", nastavio je svoje tvrdnje anonimni izvor Novaje gazete. "Uspeli smo da pokrenemoi dva oklopna transportera i barem jedan od njih odnesemo kao trofej. Nisam siguran što se dogodilo s drugim. Video koji prikazuje dva američka Humvija (HMMWV) snimljen je na mestu gde su naša vozila zapela u rovovima u blizini graničnog prelaza. Krhki drveni mostovi nisu mogli izdržati njihovu težinu", istaka je.

"Nakon što smo zauzeli punkt, svi smo se usredsredili na svoje ciljeve. Prva grupa je išla da upozori civile da ne izlaze iz kuća. Vrlo brzo su stigli do okružnog centra. Kad je došla druga grupa (ja sam bio deo te grupe), u selima nije bilo nikoga. Mrtve ulice", naglasio je.

Tvrdi da su se Rusi tek nekoliko sati nakon početka operacije trgnuli i počeli da šalju svoje jedinice, artiljeriju i avijaciju. Rekao je da su Rusi počeli da pucaju po njima i da su pritom koristili sve vrste oružja.

"Iz gradova su lansirali kasetnu municiju. Videli smo lovce Su-25 i vojne helikoptere. Neki naši momci su lakše povređeni", naveo je.

"Niko nas nije pokušao zaustaviti u selima. Tek smo u kotarskom centru naišli na ozbiljan otpor. Stigao sam do periferije malog grada i nastavio da ispunjavaju svoje ciljeve. Do večeri smo se ja i moji saborci vratili na granicu. Sutradan smo krenuli mirno i organizirano s oklopnim transporterom", kazao je.

"Čuo sam na radiju da su neki naši momci uspeli da sruše helikopter kod Grajvorona. Nisam to video, ali sam siguran da se dogodilo. Naš početni cilj bio je da zauzmemo središte okruga. Da su sve naše snage ušle u Rusiju na vreme i da smo krenuli prema rasporedu, zauzeli Grajvoron i tamo napravili utvrđenja, mogli smo držati grad celu sedmicu bez problema. Pogledajte kartu: krajolik je vrlo dobar za odbranu. Reke i močvare su svuda", nastavio je.

Rekao je i da njegova partizanska grupa, Legija Slobode za Rusiju ili Ruski dobrovoljački korpus – pošto nije otkrio kojoj pripada, nastavlja da uči I da postaje jača.
“Ovaj put smo pokušali da zauzmemo okružno središte, ali sledeći put bismo mogli da pokušamo da dođemo do glavnog grada regiona", najavio je i dodao: “Mi nismo samo marginalizovana grupa, mi smo dobro obučena, dobro pripremljena i naoružana formacija. Ljudi nam se žele pridružiti."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: