Rusija će obaveštavati Ameriku o raketnim testovima

Ruski zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da će Moskva nastaviti da obaveštava SAD o testiranjima interkontinentalnih balističkih raketa.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.03.2023.

16:28

Rusija će obaveštavati Ameriku o raketnim testovima
Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Odluka je doneta uprkos suspendovanju jedinog preostalog nuklearnog sporazuma između dve zemlje, preneo je Interfaks.

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je da je Rusija suspendovala prošlog meseca Novi START program potpisan 2010. godine, koji ograničava broj strateških nuklearnih glava na obe strane.

Kao odgovor, SAD su u utorak rekle da će prestati da razmenjuju nuklearne podatke sa Moskvom, navodi Rojters.

Rjabkov je rekao da, uprkos suspenziji, Rusija se obavezala da se drži limita nuklearnih bojevih glava i da će takođe nastaviti da implementira sporazum iz 1988. godine o razmeni podataka o testiranju raketa.

Prošlog meseca, američki zvaničnik je izjavio da je rusko suspendovanje programa Novi START pokazatelj da Rusija "nije odgovorna nuklearna sila".

Putin je na to odgovorio da je Zapad direktno umešan u napade na ruske baze strateških bombardera duboko unutar ruske teritorije i dodao da su zahtevi NATO da Rusija dozvoli inspekcije nuklearnih baza pod Novim START sporazumom, stoga, "apsurdne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: