Lavrov otkrio cilj sukoba: "Znamo za šta se borimo"

"Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi zaštite Rusa i onih građana koji govore ruskim jezikom koje Ukrajina tlači kršeći sve međunarodne norme."

Izvor: Sputnjik

Utorak, 28.03.2023.

16:07

Lavrov otkrio cilj sukoba:
EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE

To je izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu ruskim medijima.

"Mi izvodimo našu specijalnu vojnu operaciju upravo zbog onih ljudi koji su ugnjetavani kršeći sve međunarodne norme i principe, kršeći temelje na kojima je proglašena nezavisnost Ukrajine. Deklaracija o nezavisnosti izričito kaže da žele da budu neutralna, vanblokovska država i da će to biti. Otvoreno govore da su Rusima i građanima koji govore na ruskom u tom području i uopšte nacionalnim manjinama obezbeđena sva prava i deklarativno govore da žele da žive u miru, dobrosusedstvu i slozi sa svim svojim susedima. Sve je to sada precrtano i predato na komadanje neonacistima koji su sad na vlasti u Kijevu", rekao je Lavrov.

"I zato znamo za šta se borimo. Znamo da želimo da oslobodimo ove ljude od svake pretnje koju sadašnje ukrajinske vlasti mogu da stvore njihovim životima, njihovim tradicijama, njihovim porodicama", naglasio je ministar. Lavrov je dodao da "oni ne biraju istoriju i geografiju", pa Rusija "nema pravo da te ljude ostavi da ih nacisti i rasisti raskomadaju“.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije, u obraćanju Saveznoj skupštini, saopštio da je specijalna vojna operacija pokrenuta da bi zaštitila ljude, osigurao bezbednost zemlje, kao i da bi eliminisao pretnju koju predstavlja ukrajinski neonacistički režim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: