Preokret preokreta: Ipak su Rusi?

Pojavila se nova teorija o tome ko je digao u vazduh deo podmorskog rusko-nemačkog gasovoda Severni tok 26. septembra 2022.

Izvor: Veèernji list

Ponedeljak, 27.03.2023.

09:32

Preokret preokreta: Ipak su Rusi?
EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN

Kako piše Tomislav Krasnec za Večernji list, razaranje Severnog toka pretvorilo se u jednu od najvećih geopolitičkih misterija, a nizu od nekoliko teorija koje u protekla dva meseca cure u medije, i sve se odreda pozivaju na neimenovane izvore upućene u istragu, pridružila se i nova teorija.

Nju je tokom vikenda objavio pouzdani nemački informativni portal t-online. Prema njihovom članku, za operaciju razaranja Severnog toka možda su ipak odgovorni Rusi.

Teorija se, kako piše dalje, temelji na podacima da je četiri dana pre eksplozije danski patrolni brod "Nymfen", uz pomoć švedskog vojno-izviđačkog aviona, imao neobičnu rutu koja upućuje na zaključak da su Danci uočili sumnjivu aktivnost oko kasnijeg mesta eksplozije i da su toga dana, 22. septembra, jurili za nekim koga su mislili da su uočili.

Kako t-online saznaje iz bezbednosnih krugova, grupa ruske mornarice navodno je delovala pod strogom zaštitom na području kasnijeg mesta zločina.

Navodno su delovali kao “duhovi”, bez emitovanja podataka o poziciji. Prema ovoj najnovijoj teoriji, ti ruski brodovi bi imali tačno onu opremu potrebnu za postavljanje eksplozivnih naprava na gasovod. “Javno dostupni podaci pokazuju da je informacija tačna", piše t-online.

Pre ove, da su ipak Rusi možda odgovorni, pojavile su se dve teorije o tome ko je odgovoran za eksploziju na cevovodu Severnog toka. Naime, početkom februara Sejmur Herš, poznati američki novinar starije generacije, na svome blogu je, pozivajući se na neimenovani izvor, razvio teoriju da su razaranje Severnog toka izveli američki specijalci u supertajnoj operaciji koje je bio svestan i predsednik Džo Bajden.

Ta je teorija u nekoliko drugih članaka i analiza pokazana kao slaba i netačna.

Druga teorija, koju su 8. marta objavili Njujork tajmsk i tri redakcije uglednih nemačkih medija, pokazala se ozbiljnijom jer se pozivala na više neimenovanih izvora, ali i zato što su nemački istražioci nakon članka potvrdili ključnu informaciju: da su na jednoj jahti, unajmljenoj u nemačkoj luci Rostok u razdoblju uoči eksplozije na Severnom toku, pronađeni tragovi eksploziva.

Jahtu je unajmila poljska kompanija, a njom je plovila "proukrajinska grupa" od šestoro ljudi, s lažnim dokumentima. Njima se za sada nije ušlo u trag, ali se pretpostavlja da bi mogli biti dobro obučeni ronioci koji su postavili eksploziv na cevi Severnog toka.

Po toj teoriji, navodno su radili u korist Ukrajinaca, ali ne po nalogu ukrajinske vlade ili drugih službi, nego u organizaciji "privatnog" naručioca.

Naravno, nakon eksplozije i mnogo pre ove tri teorije, odmah je okrivljena Moskva, odakle je to demantovano uz obrazloženje žašto bi Rusija "sebi pucala u noge".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: