Bela kuća: E sad NIJE dosta

Portparol Bele kuće Džon Kirbi izjavio da SAD trenutno ne žele da vide prekid vatre u Ukrajini jer bi to značilo da Rusija zadrži osvojene teritorije.

Izvor: index.hr

Sreda, 22.03.2023.

08:11

Bela kuća: E sad NIJE dosta
Ilustracija: Shutterstock/Andrea Izzotti

Savetnik Bele kuće za nacionalnu sigurnost je u ponedeljak rekao da ako Kina želi da igrati konstruktivnu ulogu u Ukrajini, njen predsednik Si Đinping bi trebao da podstakne Rusiju da prekine svoju invaziju na Ukrajinu.

Podsetimo, Si koji je dva dana boravio u zvaničnoj poseti Moskviu, i ruski predsednik Vladimir Putin su nakon razgovora izrekli tople reči prijateljstva između Kine i Rusije i zajedničke kritike Zapada, ali bez znakova diplomatskog proboja oko Ukrajine.

Kirbi je rekao da SAD ne žele sada da vide prekid vatre u Ukrajini jer bi to Rusiji omogućilo da zadrži svoje teritorijalne dobitke i dopustilo bi Putinu da pregrupiše svoje snage.

"Prekid vatre upravo sada, zamrzavanje linija tamo gde jesu, u osnovi mu daje vreme i prostor koji su mu potrebni da pokuša ponovno da se opremi, popuni ljudstvom, kako bi nadoknadio taj utrošak resursa", rekao je Kirbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: