Sav užas u Turskoj stao je u reči ovog čoveka: "Zovu nas, a ne možemo pomoći. Molite se. Ovde nema nikoga"

Potraga za preživelima u Turskoj i Siriji otežana je zbog hladnoće, kao i stalnim potresima.

Izvor: B92, Novosti

Utorak, 07.02.2023.

08:23

Sav užas u Turskoj stao je u reči ovog čoveka:
Tanjug/AP Photo/Omar Sanadiki/Ilustracija

Tokom noći osetio se najjači potres, magnitude 5,6 po Rihteru, a jutros su Tursku opet pogodila dva jaka zemljotresa.

Mediji prenose da je stanje i u Kahramanmarasu loše, severno od Hataja, dok zvaničnici kažu da je u gradu uništeno čak 1.500 zgrada.

Stanovnici tog mesta, kao i preživeli kažu da je situacija katastrofalna, kao i da se iz ruševina čuju vapaji za pomoć.
EPA-EFE/ERDEM SAHIN
Agencija Rojters objavila je potresan video čoveka koji stoji ispred ruševina i sluša kako ga žena koja je zatrpana moli da joj pomogne. Lupa u nešto metalno. Očajan je jer joj ne može pomoći. Kaže i kako su deca dole.

"Slušajte, oni nas zovu, zatrpani su, zovu nas, ali niko ne dolazi. Oni su živi, ali ne možemo da ih izvučemo. Pogledajte, u ovoj srušenoj zgradi su mi majka i otac. Ne mogu do njih. Kako da ih spasimo? Niko nije došao od jutra. Oni nas zovu, slušajte ih", naveo je Deniz koji plače jer ne može do preživelih.

"Naša deca su tu, šta možemo? Pogledajte ovu zgradu, napola je srušena, rizikujemo da se sve sruši na nas. Ali šta da radimo? Pa zovu nas, to su ljudi", očajan je on i dodaje: "Molite za nas, molite za nas. Nemamo nikoga, pogledajte okolo, nikoga."

Takođe, velika je opanost od nastanka hipotermije jer je hladno.

Drugi preživeli, stanovnika Kahramanmarasa, rekao je da su jedva izašli iz ruševina. "Naša situacija katastrofalna, gladni smo i žedni", rekao je on.

Broj mrtvih u zemljotresima se u ovom trenutku popeo na više od 5.000.

Očekuje se da taj broj raste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: