Ministar Vučević sa ambasadorima: "Hvala što ne priznajete tzv. Kosovo"

Ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ministrima Grčke i Slovačke.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2023.

16:44

Ministar Vučević sa ambasadorima:
Foto: Ministarstvo odbrane

Tokom sastanka sa ambasadorkom Grčke Mariom Levanti, on se zahvalio na

podršci Grčke teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje, kao i kontinuiranoj podršci evropskom putu Srbije. On je napomenuo da je nepriznavanje takozvanog Kosova od strane Grčke prijateljski stav prema Srbiji, a ujedno i pokazatelj doslednosti zvanične Atine u poštovanju suverenosti drugih država. Ministar odbrane dodao je da je za Srbiju Grčka značajan međunarodni partner i članica EU sa kojom tradicionalno imamo najbliže odnose.

Ministar Vučević istakao je da je bilateralna vojna saradnja sa Grčkom izrazito razvijena i da težište saradnje u oblasti odbrane čini vojno-vojna saradnja, kao i vojnoobrazovna saradnja, koja se ogleda kroz obučavanje i usavršavanje u obrazovnim centrima dve zemlje. On je rekao da ćemo sa Grčkom, kao značajnim partnerom, nastaviti da negujemo i unapređujemo bliske odnose u svim oblastima od obostranog interesa. Tokom današnjeg susreta, ministar Vučević uputio je poziv za posetu ministra nacionalne odbrane Grčke Srbiji, kako bi otvorili nova poglavlja saradnje i potvrdili zajedničko opredeljenje da, unapređujući bilateralnu vojnu saradnju, doprinosimo daljem jačanju odnosa dve države i dva naroda.Ambasadorka Levanti izrazila je nadu da će razvoj grčko-srpskih odnosa biti nastavljen na obostranu korist. Ona je istakla da očekuje da će tokom svog boravka u Srbiji doprineti unapređenju saradnje u oblasti odbrane, saobraćaja i energetike.

Sastanak sa ambasadorom Slovačke

Foto: Ministarstvo odbrane
Ministar Vučević razgovarao je danas sa ambasadorom Slovačke Republike u Beogradu Fedorom Rosohom.Ministar Vučević zahvalio je sagovorniku na principijelnom stavu Slovačke po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, kao i na podršci evropskom putu Srbije.

On je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena vojnoj neutralnosti, u skladu sa Rezolucijom Narodne skupštine, i dodao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da vodi balansiranu politiku odbrane, radeći na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa partnerskim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

Ministar Vučević istakao je da su ukupni bilateralni odnosi dve zemlje vrlo dobri i poslednjih godina imaju tendenciju stalnog uspona. Naglasio je da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije opredeljeni za dalji razvoj i unapređenje saradnje u oblasti odbrane sa Slovačkom od obostranog interesa.Ambasador Rosoha rekao je da su Srbija i Slovačka iskreni i pouzdani partneri, kao i da tokom svog diplomatskog mandata želi da što više doprinese saradnji u oblasti odbrane, ali i ekonomskoj saradnji dve zemlje. On je dodao da je stav Slovačke jasan i da počiva na principima međunarodnog prava, ocenjujući da je zahtev takozvanog Kosova za prijem u Evropsku uniju preuranjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: