Opkolili su ih: Ne mrda američki nosač aviona; Kina poručila SAD: "Prekid" FOTO

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je više brodova i aviona Narodne oslobodilačke armije Kine ponovo prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza.

Izvor: Tanjug

Petak, 05.08.2022.

07:29

Opkolili su ih: Ne mrda američki nosač aviona; Kina poručila SAD:
Foto: Tanjug/Gray Gibson/U.S. Navy via AP

Ministarstvo ocenjuje da su vojne vežbe Kine krajnje provokativne "bilo da lansira balističke rakete ili namerno prelazi središnju liniju moreuza", prenosi Rojters. Neki svetski mediji navode da su kineske snage opkolile Tajvan, a zvanični Peking je u međuvremenu saopštio da prekida odnose sa SAD.

Novinska agencija "Rojters" ističe da je oko 10 brodova kineske mornarice i 20 vojnih aviona prešlo je u petak ujutro zonu razdvajanja u Tajvanskom moreuzu.

Tajvanska vojska je ranije najavila da pojačava borbenu gotovost, ali ističe da neće tražiti rat.

Takođe je rasporedila brodove i avione, kao i raketne sisteme radi praćenja situacije, s obzirom da Kina održava višednevne vojne vežbe oko ostrva, a nakon posete predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

Sjedinjene Američke Države objavile su da nastavljajhu da podržavaju Tajvan i obezbeđuju mir i stabilnost oko ostrva. U tom cilju, a po nalogu ministra odbrane SAD, u regionu će ostati nosač aviona "Ronald Regan", koji će pratiti situaciju, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Kinesko ratno vazduhoplovstvo i pomorska avijacija komande su poslali više od 100 borbenih aviona, uključujući lovačke avione i bombardere, kako bi izveli borbene vežbe kao što su zajedničko izviđanje, punjenje gorivom iz vazduha, kontrola vazdušnog prostora i udari na kopnene ciljeve. Više od 10 razarača i fregata iz sastava ratne mornarice Komande izvelo je zajedničke operacije blokade u vodama oko ostrva Tajvana.

Liu Dungkun, viši oficir komande, rekao je da su trupe "pokazale svoj hrabar i nepobediv borbeni duh".

Čitajte još i ovo:

Pelosi: "Kina nam neće praviti plan putovanja"

Svet je na ivici - ispaljeni balistički projektili, podignuti borbeni avioni FOTO/VIDEO

Izbio haos, a ona ćuti

Predsednica Tajvana: Spremni da reagujemo

Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan
Predsednica Tajvana Caj Ing-ven izdala je danas saopštenje u kojem je navela da je ostrvo spremno da odgovori "ukoliko to bude potrebno", preneo je "Gardijan".

Caj Ing-ven se obratila na Tviteru nešto posle 13 časova po lokalnom vremenu.

"Naša vlada i vojska pažljivo prate kineske vojne vežbe, pratimo sve informacije, spremni smo da odgovorimo ukoliko bude potrebno. Pozivam međunarodnu zajednicu da podrži otvoreni, demokratski Tajvan i zaustavi svaku eskalaciju regionalne bezbednosne situacije", poručila je Caj.

Uočen američki avion; sumnja se na špijunažu

Kako je Sputnjik Internešnal objavio na Telegramu, postoji mogućnost da američki vojni avion obavljaju špijunske aktivnosti u blizini Tajvana.

Objavljena je i mapa na kojoj se može videti pomenuti let.

Bela kuća pozvala ambasadora Kine na razgovor

Bela kuća je pozvala kineskog ambasadora u SAD Ćin Ganga na diplomatski razgovor o provokativnim delovanjima kineske vojske.

"Osudili smo vojne akcije Narodne Republike Kine, koje su neodgovorne i suprotne našem dugogodišnjem cilju održavanja mira i stabilnosti u celom tajvanskom moreuzu", rekao je Džon Kirbi portparol Bele kuće.

Kina pozvala kanadskog ambasadora

Kineske vlasti tvrde da su pozvale kanadskog ambaadora na razgovor nakon što je Kanada takođe učestvovala u izjavama G7 zemalja, što je Kini zasmetalo.

Rojters izveštava da su upozorili iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova da bi trebalo "odmah ispraviti svoje govore" u pogledu Tajvana ili "snositi sve posledice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: