Orban jasan: Front nam je sve bliži, NATO nije ukapirao

Premijer Mađarske je rekao da je zbog ratnog stanja u Ukrajini Mađarska trenutno u obrambenom položaju.

Izvor: B92

Nedelja, 03.07.2022.

14:37

Orban jasan: Front nam je sve bliži, NATO nije ukapirao
EPA/EFE/STEPHANIE LECOCQ

Kao i da nije vreme za povećanja plata, rekao je Orban.

Jedini način da se zaustavi ratna inflacija jest stati na kraj ratu, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban, za mađarski javni radio, u intervjuu tijekom kojeg je takođe najavio da će vlada ubrzati razvoj mađarskih oružanih snaga, piše Hungary Today.

"Dok Mađarska službeno obuzdava cene pojedinih proizvoda, ratna se inflacija tim sredstvima može samo privremeno i delomično prigušiti. Umesto nametanja dodatnih sankcija, potreban je prekid vatre praćen sporazumom unutar okvira za mirovne pregovore", dodao je Orban.

Premijer Mađarske je rekao da je zbog ratnog stanja u Ukrajini Mađarska trenutno u obrambenom položaju i da sada nije vreme za investicije, pa čak ni za veće plate. Umesto toga, sada je cilj "ne dopustiti da ratna situacija umanji naš ekonomski razvoj i pogura životni standard unazad", naglasio je.

Razvoj vojske

Vlada se, dodao je Orban, obvezuje zaštititi punu zaposlenost, podršku porodici, gornje granice komunalnih računa i penzija.

Rekao je da će Mađarska za dva do tri puta ubrzati razvoj svoje vojske.

"Moramo nastaviti s razvojem brzim tempom", naglasio je.

Rekao je da se NATO još nije suočio s mogućnošću kolapsa ukrajinskog fronta, dodajući da postoje sve šanse da se fronta približi Mađarskoj.

Obrambene sposobnosti Mađarske moraju se "radikalno" pojačati uz "nadljudske napore", rekao je, a "kako bismo osigurali mir, sada moramo masovno ojačati naše vojne sposobnosti".

Poplava migranata

Mađarska je, istakao je premijer Orban, u težoj poziciji od drugih država zbog rata u Ukrajini i "poplave migranata". Napomenuo je da je u Mađarsku dosad ušlo 800.000 izbeglica, dok je ove godine broj ljudi koji su ilegalno prešli granicu premašio 100.000.

Orban je rekao da će granična straža biti pojačana "lovačkim eskadronima", a ministarstvo unutrašnjih poslova organizovaće ceo posao i u skladu s tim zaposliće hiljade ljudi. Granični lovci, rekao je, nastojaće da se se pridržavaju "kulture koja karakteriše" današnju policiju, dodajući da je policija učinkovita i prijateljski raspoložena prema građanima. Kazao je da bi novi aranžman mogao imati blagotvoran učinak na odnose između građana i policije, kao i na odnos migranata i policije. Ali, dodao je, ako se to ne pokaže slučajem, onda će policija možda morati da izgradi svoju obrambenu poziciju u "nešto oštrijem obliku".

Vojnici i policija dosad su slani na južnu granicu, rekao je Orban, dodajući da s približavanjem fronta istočnoj granici Mađarske moraju ojačati svoju obrambenu sposobnost.

"Vojnici sada moraju učestvovati u sprovođenju ubrzanog vojnog razvoja, dok mnogi policajci sada obavljaju stresan posao daleko od svojih porodica", rekao je.

"Nastavljamo borbu uz Hrvate"

Što se tiče statusa Ukrajine kao zemlje kandidata za članstvo u EU, koji je Evropski savet odobrilo prošle nedelje, Orban je rekao da će status Ukrajine pomoći u jačanju prava etničkih Mađara koji tamo žive.

"Kandidatura je prvi korak i ne znači automatski početak pregovora o integraciji", istakao je.

Kijev će morati ispuniti uslove za početak pristupnih pregovora, uključujući zahteve EU i Mađarske u vezi s etničkim manjinama u zemlji, dodao je Orban.

"Sada smo u mnogo boljem položaju, s Ukrajinom koja traži kandidaturu, nego što bismo inače bili", kazao je.

Osvrćući se na Bosnu i Hercegovinu i njen neulazak u skup zemalja sa statusom kandidata za članstvo u EU, Orban je rekao da zapadnoevropskim čelnicima još uvek nedostaje osnovno razumevanje po pitanju integracije Zapadnog Balkana u EU, a brzorastuća migracija pravi je dokaz da te zemlje trebaju biti primljene u klub.

"Ukrajince bi prihvatili, ali Bosance zasad ne primaju. Ipak, nastavit ćemo borbu uz Austrijance, Slovence i Hrvate da se to dogodi", zaključio je mađarski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: