Hrvat koji se borio za Ukrajinu: "Ne želim više u životu da uzimam oružje u ruke" FOTO

Pažnju medija i javnosti u celom regionu proteklih sedmica privukli su intervjui s Vjekoslavom Prebegom iz Zagreba. Njega su ruske snage zarobile u Ukrajini.

Izvor: Veèernji list

Subota, 07.05.2022.

12:21

Hrvat koji se borio za Ukrajinu:
EPA/EFE/ ROMAN PILIPEY

Mediji su, često uz dezinformacije, o Prebegovom slučaju počeli izveštavati nakon što je intervju s njim objavila televizija Russia Today.

Na web stranici ruske državne televizije Russia Today početkom maja objavljeni su delovi intervjua koji je novinar Roman Kosarev radio s Prebegom. Izveštavajući o razgovoru Kosareva i Prebega, nekoliko portala u naslovima svojih članaka tvrdilo je da se Prebeg borio za ukrajinski Azov bataljon.

Suprotno medijskim tvrdnjama, Prebeg je nedvosmisleno rekao da se nikada nije borio u bataljonu Azov.

Reč je o tvrdnji koja se pojavila u domaćim medijima koji su preneli vest o Prebegovom zarobljeništvu.

U člancima pojedinih portala netačno se navodi da je Prebeg uhvaćen prilikom pokušaja bega iz čeličane Azovstal u gradu Mariupolj.

Da je reč o netačnoj tvrdnji, jasno je i iz prethodno objavljenog intervjua s Russia Today, u kojem Prebeg navodi da je zarobljen nakon što je napustio Mariupolj.

Sva tri intervjua koja su objavljena u medijima iz regiona sadrže slične informacije, pa čak i slična pitanja. Vjekoslav Prebeg priča o tome kada je došao u Ukrajinu, zbog čega je ostao i zašto i kada se pridružio oružanim snagama ove zemlje. Potom opisuje događaje koji su usledili s početkom ruske agresije na Ukrajinu i svoj beg iz Mariupolja, kao i način na koji su on i njegovi saborci zarobljeni.

Ono što je naglašeno u sva tri intervjua, kao i u mnogobrojnim medijskim naslovima o njima, jesu Prebegove pohvalne reči o ruskim vojnicima i tvrdnje da oni njega tretiraju uljudno, pa čak i bolje od ukrajinskih vojnika s kojima se prethodno borio.

Nemoguće je odrediti koliko su izjave koje je Prebeg dao istinite i da li su i koliko razgovori s novinarima koji su ga intervjuisali bili dobrovoljni, s obzirom na osetljivu situaciju u kojoj se nalazi.

Šta je rekao Prebeg

Hrvat Vjekoslav Prebeg, koji je ratovao protiv ruske vojske u Mariupolju i zarobljen je prilikom pokušaja da se sa svojim saborcima probije iz tog grada, govorio je za Raša Tudej o borbenim dejstvima u kojima je učestvovao i objasnio je zašto je došao u Ukrajinu da ratuje.

Prebeg je bio pripadnik ukrajinskih marinaca, koji su uz ozloglašeni bataljon Azov držali položaje u Mariupolju, i objasnio je kako su ga ruski vojnici zarobili.

"Pobegli smo iz Mariupolja, pešačili smo 260 kilometara, uglavnom noću. Trudili smo se da izbegnemo svaki kontakt", rekao je Prebeg za Raša Tudej.

Ipak, plan grupe u kojoj je bio Hrvat je propao kada su naleteli na rusku artiljerijsku jedinicu, kojoj su se predali.

On kaže da se pridružio ukrajinskim oružanim snagama 2020. godine, kako bi po isteku trogodišnjeg ugovora dobio državljanstvo te zemlje. Prebeg ističe da je to pre dve godine zvučalo kao dobra ideja, pošto se linija fronta u Donbasu nije pomerala, i da "gotovo uopšte" nije pucao.

"Želeo sam da dobijem ukrajinsko državljanstvo zato što sam upoznao ženu ovde, u koju sam se zaljubio. Majka joj je bila bolesna, i ona nije htela da napusti Ukrajinu", rekao je Vjekoslav Prebeg ruskom novinaru Romanu Kosarevu.

Pre dolaska u Ukrajinu bio je pripadnik hrvatske vojske pet godina, i rekao je za Raša Tudej da je bio pešadinac, kao i da nije učestvovao u drugim konfliktima. Hrvat nakon zarobljavanja insistira da nikada više ne bi uzeo oružje u ruke, i da bi se priključio "nekoj dobrotvornoj organizaciji" ili Međunarodnom crvenom krstu ako bude oslobođen. Dobijanje ukrajinskog državljanstva služenjem u vojsci je bila pogrešna odluka, priznao je.

"Želim da preživim, želim da živim. Ne želim više u životu da uzimam oružje u ruke. Želeo bih da se ponovo sretnem sa ženom koju sam sreo ovde u Ukrajini i, možda, da kažem istinu o tome šta sam ovde video, i kako su me tretirali ljudi koji su me zarobili", rekao je Prebeg. On kaže da se prema njemu dobro ophode, da je dobio hranu i neophodnu medicinsku pomoć.

Ipak, njegova sudbina ostaje neizvesna, pošto u Donjeckoj Narodnoj Republici, pod čiju jurisdikciju potpada pošto je zarobljen u Mariupolju, strance smatraju plaćenicima, zbog čega mu preti i smrtna kazna.

Oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova

"MSP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu i u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja da radi na rešavanju slučaja. Zbog osetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije", saopštili su.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: