EU diže zid protiv migranata?

Slovenija i još nekoliko zemalja članica traže da zajedničkim novcem EU finansira podizanje barijera na spoljnim granicama Unije da se spreči ulazak migranata.

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2021.

14:05

EU diže zid protiv migranata?
Ilustracija, foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Međutim, zvanični Brisel ostaje pri stavu da se budžet EU ne može koristiti u te svrhe.

"Evropska komisija ostaje na stavu da iz budžeta EU ne bi trebalo da se finansira podizanje ograda, zidova i bodljikave žice na spoljnim granicama EU", rekao je jedan evropski zvaničnik, prenosi Euraktiv Poljska.

Poljski mediji prethodno su objavili da baltičke države uključujući i Poljsku mogu korisiti fondove EU za podizanje ograde na granicama prema Belorusiji, jer to nije zabranjeno zakonima Unije. Prema saznanjima portala Politiko, Slovenija je prošle sedmice pozvala Brisel da preispita upotrebu sredstava EU za izgradnju zidova ili ograda na spoljnim granicama, a zahtev da se promene pravila EU o azilu i da se zajednički novac koristi za barijere na granici navodno je podržalo 12 zemalja članica.

Kako danas prenosi Euraktiv Poljska, Komisija je naglasila da se novac iz budžeta EU može preusmeriti na druge vidove upravljanja granicom uključujući sistem za elektronski nadzor, pa i dronove.

Budžet EU za 2022, usvojen krajem novembra, uključuje 25 miliona evra za "zaštitu granice EU sa Belorusijom", ali se ne precizira kako će novac biti utrošen.

U oktobru je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da "u Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu odavno postoji stav da neće biti finansiranja bodljikave žice i zidova" iz novca EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: