U Srbiji više od 7.600 novoobolelih, preminulo 57 osoba

U Srbiji su do poslednjeg preseka potvrđene 7.664 novoobolele osobe od kovida 19, dok je od posledica ove bolesti preminulo 57 osoba.

Izvor: B92

Utorak, 19.10.2021.

13:56

U Srbiji više od 7.600 novoobolelih, preminulo 57 osoba
Foto: Profimedia

Na respiratorima su 274 pacijenta, a hospitalizovano je 6.679 ljudi.

Tokom epidemije koronavirusa u Srbiji od posledica kovida 19 umrlo je 9.214 osoba, a procenat smrtnosti je 0,87.

Kako se navodi, urađena je analiza 25.339 uzoraka.

Zakazana sednica Kriznog štaba

Sednica Kriznog štaba za suzbijanje pandemije koronavirusa zakazana je za sutra u 11 sati, saznaje Tanjug u Vladi Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je pre dva dana da će u toku nedelje biti održana sednica tog tela na kojoj bi trebalo razmotriti da li je potrebno bilo šta dodatno da se uradi.

Ona je kazala i da se u ovom trenutku traži modalitet za uvođenje kovid propusnica na način da ne bude moguća zloupotreba i falsifikovanje.

Škodrićeva: Lek molnopiravir dostupan od januara, Srbija nikome nije dužna i zato dobijamo prvi

Direktorka RFZO Sanja Škodrić potvrdila je da bi lek molnopiravir u Srbiju mogao stići tek u januaru, kao i da je naša država na spisku da prva dobije količine koje su već proizvedene.

Direktorka RFZO Sanja Škodrić je rekla da je Srbija potpisala i ugovor sa kompanijom MSD za najnoviji lek molnopiravir, kojim je trenutno okupirana svetska i domaća stručna javnost.

"Mi smo prvi u Evropi potpisali ugovor za prve količine ovog leka, trenutno je proizvedeno oko deset miliona, čim bude završena registracija količine leka koje su već proizvedene od ovih mi ćemo dobiti", rekla je ona za TV Prva.

Istakla je da se registracija od Američke agencije za lekove očekuje u decembru, ali je potrebno i dodatnih dve do tri nedelje da bi i EMA odobrila. "Tako da se kod nas očekuje u januaru, tad bi već imali lek", tvrdi ona.

Dodaje i da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić direktno uključio i založio da Srbija među prvima dobije ovaj lek, kao i za sve količine koje će naknadno biti potrebne.

"Srbija nema nijedno dugovanje za lekove i dobru procenu neophodne količine, zato i možemo da budemo prvi", rekla je Škodrićeva.

Molnopiravir lek je u obliku tablete i primenjivaće se za sve pacijente koji su pozitivni u prvih pet dana, a kliničke studije su, kaže Škodrićeva, pokazale najmanje 50 odsto hospitalizacije nakon upotrebe ovog leka, dodaje i da su sve kliničke studije za ovaj lek završene, kao i da su rezultati odlični, ali da je vakcina svakako neophodna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: