Oglasio se i Dekanat FDU: "Javno se izvinjavamo. Svesni smo da problem mora biti adekvatnije adresiran"

Dekanat Fakulteta dramskih umetnosti ipak se oglasio nakon sve češće pojave seksualnog uznemiravanja u svetu glume u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 16.06.2021.

22:45

Oglasio se i Dekanat FDU:
Printskrin: TV Prva

Neka od njih vezuju se za profesore upravo na Fakultetu dramskih umetnosti.

Saopštenje Dekanata FDU prenosimo u celosti:

"Pre pet meseci, na inicijativu Studentskog parlamenta, formirana jeplatforma FDU Protiv nasilja, kao savetodavno telo, sa namerom da se aktivno bavi prevencijom i sprečavanjem svake vrste zlostavljanja i zloupotrebe u obrazovnim procesima, a posebno problemima vezanim za seksualno uznemiravanje. Pozvali smo studentkinje i studente da nam se obrate ukoliko su imali bilo kakvo loše iskustvokoje ukazuje na nasilničko ili ugrožavajuće ponašanje ili smatraju da je došlo do zloupotrebe položaja u obrazovnom procesu. Obavezali smo se da ćemo poštovate principe poverljivosti i da ćemo zaštititi svaku žrtvu, kao i da ćemo pokrenuti mere kojim se takva ponašanja sankcionišu i sprečavaju.

Prijave su detaljno obrađene, a jedan deo je procesuiran kroz rad Etičke komisije. Pojedine prijave koje se tiču uvredljivog obraćanja se još uvek razmatraju. Nijedna nije u domenu krivičnog zakonodavstva, te nema potrebe za uključivenjem organa izvan fakulteta. Međutim, kako naši studenti u svom saopštenju ističu, uočili smo određene manjkavosti u postojećim procedurama i pravilnicama, usled kojih smo sprečeni da, u formalnom smislu, sankcionišemo one koji su izvršili dela seksualnog uznemiravanja u periodu koji je prethodio usvajanju Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu iz decembra 2019. Stoga se javno izvinjavamo svim bivšim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja, a na čije prijave u ovom trenutku nismo mogli adekvatno da reagujemo usled legislativnih ograničenja.

Svesni smo da problem seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u obrazovnim praksama mora biti jasnije adresiran, a sprečavanja takvih postupaka precizno utvrđeno i regulisano pravnim dokumentima. Zato u ovom trenutku aktivno radimo na sistemskim rešenjima u funkciji sprečavanja, kažnjavanja i prevencije svih vidova zloupotrebe u obrazovnim procesima. Primena Pravilnika za sprečavanje seksualnog uznemiravanja, ucenjivanja i drugih oblika zlostavljanja je prvi sledeći korak, uz pripremu edukativnih programa za sve učesnike u nastavi. U tom procesu, kao i do sada, biće nam neophodna i dragocena pomoć studentkinja i studenata, kao i odgovornost unutar cele naše zajednice.

Smatramo da je ovo izraz društvene svesti i savesti, ali i obaveza svih drugih institucija koji kreiraju našu stvarnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: