Opet američki razarač naoružan vođenim raketama, a tenzije sve veće

Američki ratni brod ponovo je plovio osetljivim plovnim putem koji razdvaja Tajvan od gigantskog suseda Kine, u vreme povećanja napetosti između njih.

Izvor: Glas Amerike

Sreda, 19.05.2021.

16:30

Opet američki razarač naoružan vođenim raketama, a tenzije sve veće
Ilistracija/ EPA/ NABIL MOUNZER

Sedma flota američke mornarice saopštila je da je razarač USS Kertis Vilbur, klase Arli Berk, naoružan vođenim raketama, u utorak izveo "rutinski tranzit kroz Tajvanski moreuz", u skladu sa međunarodnim pravom.

"Tranzit broda kroz Tajvanski tesnac pokazuje posvećenost SAD slobodnom i otvorenom Indopacifiku. Vojska Sjedinjenih Država nastaviće da leti, plovi i operiše tamo gde to dozvoljava međunarodno pravo", navodi se.

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je brod plovio na jug kroz moreuz i da je "situacija bila normalna".

Američka mornarica izvodi takve operacije otprilike svakog meseca, što Kina uvek ljutito osudi.

Sjedinjene Države, kao ni većina zemalja, nemaju formalne diplomatske veze sa Tajvanom, ali su njihov najvažniji međunarodni podržavalac i glavni prodavac oružja.

Vojna netrpeljivost između Tajvana i Pekinga, koji to ostrvo smatra svojim, porasla je tokom protekle godine, dok se Tajpej žali da Kina u više navrata slala svoje borbene avione u zonu tajvanske protivvazdušne odbrane.

Neke od tih aktivnosti uključivali su više lovaca i bombardera.

Kina je saopštila da su njene aktivnosti oko Tajvana usmerene na zaštitu kineskog suvereniteta. Tajvanska vlada ih je osudila kao pokušaje zastrašivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: