I privatni lekari pisaće recepte

Od 15. jula u upotrebi su novi obrasci lekarskih recepata, a čeka se realizacija odobrenja da i ptivatnici mogu da ih prepisuju.

Izvor: B92

Subota, 23.07.2005.

10:22

Default images

Odobrenje da i privatni lekari mogu prepisivati recepte za lekove o trošku državnog socijalnog osiguranja već je dao Republički zavod zdravstvenog osiguranja, što će biti prvi put u Srbiji. To je najavilo i Ministarstvo zdravlja, ali je procedura usporena, što je izazvalo nepoverljivost privatnih lekara da će ta praksa i zaživeti.

Dr Višeslav Hadži Tanović, predsednik Privatne lekarske komore, kaže: "Recepti koje treba da prepišu privatni lekari, koji treba da idu o trošku socijalnog osiguranja sigurno još zadugo neće krenuti, jer za sada iz socijalnog osiguranja nismo dobili nijednu ponudu za potpisivanje ugovora, očigledno da oni imaju neke tehničke probleme.”

U Ministarstvu zdravlja tvrde da su problemi administrativne prirode prevaziđeni i da će već od ponedeljka započeti potpisivanje ugovora između Fonda  zdravstvenog osiguranja i privatnih lekara o izdavanju novih recepata. "Zašto se malo usporilo? Zato što jednostavno po prvi put posle 17 godina Ministarstvo zdravlja i Zavod zdravstvenog osiguranja uvode privatni sektor, da tako kažem, u državnu kasu", kaže Zorica Dinić, savetnik ministra zdravlja za razvoj privatnog zdravstva.

Ovo će biti trajno pravo svih zaposlenih u privatnom zdravstvu. Kontrola  izdavanja lekova na recept vršiće se putem bar-kodova i identifikacionih brojeva lekara koje sadrže novi obrasci recepata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: