Rivalski lideri u Južnom Sudanu formirali koalicionu vladu

Južni Sudan je napravio novi korak ka izlasku iz građanskog rata pošto su suprotstavljeni lideri formirali koalicionu vladu.

Izvor: B92

Subota, 22.02.2020.

16:43

Rivalski lideri u Južnom Sudanu formirali koalicionu vladu

Za ovu vladu se posmatrači nadaju da će ovaj put opstati.

Dan nakon što je predsednik države Salva Kir raspustio prethodnu vladu, opozicioni lider Rik Mačar je položio zakletvu kao njegov zamenik, što je aranžman koji se do sada dva puta završavao borbama.

Najmlađa država na svetu je potonula u građanski rat 2013, dve godine po sticanju nezavisnosti od Sudana, s početkom sukoba izmejdu pristalica Kira i Mačara. U sukobima je poginulo skoro 400.000 ljudi a brojni pokušaji da se postigne mir su propali, uključujući i dogovor kojim je Mačar 2016. postavljen za potpredsednika. Nekoliko meseci kasnije je peške pobegao iz zemlje kada je ponovo počelo da se puca.

Posle najnovijeg mirovnog sporazuma iz 2018. je usledio veliki međunarodni pritisak. Papa Franja je prošle godine u dramatičnom gestu poljubio stopala Kira i Mačara ne bi li ih privoleo da razlike ostave po strani. Obojica su na početku današnje ceremonije dobila tu fotografiju kao podsetnik.

Kir i Mačar su do sada probili dva roka za sprovođenje dogovora, ali su ove nedelje obojica učinila ključne ustupke.

Kir je objavio "bolnu" odluku u politički osetljivom pitanju broja saveznih država, a Mačar je pristao da predsednik preuzme odgovonost za njegovu bezbednost. Oni su u četvrtak saopštili da su dogovorili formiranje vlade koja će organizovati izbore za tri godine, prve po sticanju nezavisnosti.

Oba lidera su rekla da će se postojeća pitanja rešavati u okviru nove vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: