"Tramp ne može u rat sa Iranom bez odobrenja Kongresa"

Lider demokratske manjine u američkom Senatu Čak Šumer istakao je da predsednik Donald Tramp nema ovlašćenja da uđe u rat sa Iranom bez odobrenja Kongresa.

Izvor: Tanjug

Subota, 04.01.2020.

09:06

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

"Ne treba liti suze zbog ubistva iranskog generala Kasima Sulejmanija, ali je predsednik Tramp trebalo da konsultuje čelnike Kongresa pre akcije američkih snaga", izjavio je Šumer u Senatu nakon ubistva iranskog generala Kasima Sulejmanija u Iraku.

On je ukazao na to da je operacija protiv Sulejmanija izvedena bez posebnog odobrenja i prethodnog obaveštenja ili konsultacije sa Kongresom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ja sam član grupe 8, koja se uobičajeno obaveštava o operacijama ovog značaja, ali nisam obavešten," kazao je Šumer.

Dodao je da će Trampu biti potrebno odobrenje Kongresa i američkih građana i ako planira znatno povećanje trupa i potencijalna neprijateljstva u dužem periodu.

Američki zvaničnici najavili su danas slanje blizu 3.000 dodatnih trupa na Bliski istok iz predostrožnosti zbog rastućih pretnji američkim snagama u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: